A 2012-es év teherautója

Kengyel Kristóf   ·   2011.12.10. 08:30
kiskep

Az első generáció a bemutatás évében, 1997-ben szerezte meg ezt az elismerést. A faceliften átesett Actros 2004-ben is a legjobbnak bizonyult, majd az újabb ráncfelvarrást követően 2009-ben is az év teherautója címet viselte a típus.

Az ünnepélyes díjátadás<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Daimler A. G.)

Az új Actros esetében a huszonnégy országból delegált zsűri 161 ponttal jutalmazta a Mercedes új teherautóját. Így majd száz ponttal előzte meg az így is meglepetés eredményt elérő Tatra Phoenixet, ami 67 pontot szerzett. Harmadik az 50 ponttal végző Scania R Euro6 lett.

A döntésben a fő szerepet az új kamion takarékossága játszotta, de aerodinamikus formája, kényelmes vezetőfülkéje, kiváló kezelhetősége és futása is meggyőzte a zsűrit. A teherautók között szokatlan, hogy az automata váltó szériafelszerelés, és a hétféle vezetőfülke is meglepő, de a változatok logikus megoldásnak tűnnek a különböző feladatokra.

A szakmában már korábban is biztosak voltak az Actros 2012-es győzelmében. A következő év viszont biztosan kemény dió lenne a német márka számára. Jön az egyik legnagyobb ellenlábas, a Volvo FH, amit hamarosan követ az új DAF, és a jelek szerint a Scania sem ül a babérjain.

Az új Actros az Év teherautója címmel a Mercedes nyolcadik győzelmét hozta a nemzetközi versenyben. Ezzel a Mercedes-Benz a legsikeresebb gyártó a Truck of the year megmérettetésben.

Kapcsolódó hírek