Abramovics ír a Malév-ügyben

iho/repülés   ·   2012.06.26. 15:00
cim

Borisz Abramovics írásban felel a bizottság kérdéseire, legalábbis ezt írja abban, az IHO birtokába került levélben, melyet Varga Istvánnak, a hosszú nevű "A Malév Zrt. és a Budapest Airport Zrt. szocialisták és szabad demokraták általi privatizációjának körülményeit, továbbá a Malév Zrt. visszaállamosításának folyamatát, valamint jelenlegi fizetésképtelenségét és felszámolását előidéző 2002-2010 között meghozott intézkedéseket, illetve az ebben az időszakban felmerülő döntéshozói felelősség kérdését vizsgáló bizottság" elnökének írt.

A bizottság szerdai ülésén elsőként Simor Andrást, a Deloitte Magyarország akkori elnök-vezérigazgatóját, utána Burai-Kovács András ügyvédet, Jakab Ágostont, az American Appraisal vagyonértékelő cég képviselőjét, Leonov Pétert, az Airbridge Zrt. egyik tulajdonosát, utána Abramovicsot, végül pedig a szintén AirBridge-tulajdonos Szabó Andrást hallgatná meg a bizottság.

Abramovics 2007-ben, a légitársaság privatizációjakor lett a cég tulajdonosa, és igazgatósági elnöke. A Malévet az Airbridge Zrt. vásárolta meg, ebben Abramovicsnak 49, míg Költő Magdolnának és Kiss Kálmánnak 51 százalékos részesedése volt. Amerikai diplomáciai táviratok szerint a két magyar tulajdonosnak csak papíron volt többségi tulajdona, a valóságban a cég egészét az orosz Vnyesekonombank (VEB) finanszírozta. A VEB tulajdonosa az orosz állam, felügyelőbizottságának elnöke pedig Vlagyimir Putyin. A képet árnyalja, hogy a Vnyesekonombank később pert indított Abramovics ellen, de igazából máig nem derült ki, hogy kinek volt döntő befolyása a magyar légitársaság sorsára.

Malév-gépek a ferihegyi betonon

Abramovics viszont azt írja levelében, hogy egykori Malév-vezetőként fontosnak tartja, hogy a légitársaság csődjéhez vezető út állomásait, a vizsgált időszak intézkedéseit, a felelősség kérdéskörét "megnyugtatóan tisztázni tudják". A levél további részében kifejti: ez "elengedhetetlen" ahhoz, hogy "kik, mennyit tettek a magyar légitársaság felvirágoztatásáért, később csődjének elkerüléséért - vagy épp ennek ellenkezőjét."

Abramovics érdekeltségei 2008-ban ugyan jelentős részben tönkrementek, Költő Magdolna egy korábbi nyilatkozata szerint "Ha Abramovics orosz érdekeltségei 2008-ban nem omlanak össze, és sikeresé vált volna a Malév is, akkor nem orosz strómant, hanem rendkívül jó érzékű, befektetését megsokszorozó részvénytulajdonost láttak volna bennem."

Abramovics üzletei azonban azóta valószínűleg felvirágoztak, legalábbis az üzletember azzal zárja levelét, hogy a bizottsági meghallgatásra azért nem tud elmenni, mert "nemzetközi üzleti érdekeltségei olyan mértékű elfoglaltsággal járnak, hogy személyesen nem áll módjában megjelenni" a bizottság ülésén.

Kapcsolódó hírek