Autós tüntetés a repülőtérért Dunakeszin

iho   ·   2013.09.04. 10:48
cim2

Pénteken, szeptember hatodikán autókonvojos forgalomlassító demonstrációt tartanak a „Megmentjük a repülőteret” facebook-csoport tagjai és szimpatizánsai. A közlekedésben fennakadások várhatóak, érdemes előbb indulni, és alternatív útvonalat választani – adja hírül a Dunakeszi Hírhatár.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a július végi önkormányzati testületi ülésen a Pele környezetvédelmi egyesület petíciót adott át a városvezetésnek, ám követeléseik csak részben teljesültek. Álláspontjuk szerint a háttérben tovább folyik az önkormányzat akciója a repülőtér és a repülés ellehetetlenítésére. A városvezetés a repülőkluboktól a terület 30 százalékát követeli más célra azzal, hogy tavasszal a levélbeli konzultációra válaszoló 3000 ember 77 százaléka egy sportkomplexum létesítésére adott felhatalmazást sportcsarnokkal, tanuszodával. Az egyesület részéről nem vitatják, hogy e létesítményekre szükség van, de magyarázatra szorul, hogy ha a tervezett beruházás 1-1,5 hektáron megvalósítható, miért szükséges a terület harminc százaléka, hiszen az vagy 28 hektárnyi terület. Az egyesület szeretné elérni, hogy a város más részén valósuljon meg a beruházás, a valós méretnek megfelelő területen.

Korábbi látkép: Dunakeszin hónapok óta nem engedi a repülést a polgármesteri hivatal

Egyetértésben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával, a Pele úgy véli, hogy a repülőtéren található természeti értékek védelme a város és az egész ország érdeke. Álláspontja szerint a repülés ellehetetlenítésével megszűnik az a kölcsönösen pozitív együttélés, ami eddig volt az élővilág és a kisrepülők között. Minden más, a repülőtértől eltérő hasznosítás veszélyezteti, kipusztítja azokat a védett állat- és növényfajokat, melyek a repülés mellett olyannyira virulnak.

A forgalomlassítást eredetileg augusztus 23-ra tervezték, az iskolakezdést megelőzően; ám a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt. A felülvizsgálati kérelmünket az illetékesek jóváhagyták, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezték. Így kerül sor szeptember 6-án a demonstrációra, amelyre reggel nyolctól gyülekeznek a repülőtéren, majd 8.30-kor indulnak. A menet a Dózsa György tér önkormányzati parkolójában áll meg. Itt újabb petíció átadását tervezik a polgármesternek, majd sajtótájékoztatót tartanak.

Kapcsolódó hírek