Az ÁAK minden erejével a kátyúk megszüntetéséért

iho/közút   ·   2013.01.23. 12:39
A kátyúk kialakulásának oka, hogy a sok csapadék és az ismétlődő olvadás-fagyás ciklusok együttes terhelést jelentenek, különösen az idősebb útburkolatokon. A folyamatos javítások ellenére nap mint nap új kátyúk keletkeznek, amit nehezít, hogy esőben, hóban a burkolat javítása nem végezhető el.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleménye szerint az általa kezelt úthálózaton, autópálya esetében is az előírásoknak és elvárásoknak megfelelően mindennap két alkalommal útellenőrzést végez, mely során az észlelt burkolati hibák (kátyúk) ideiglenes elhárításáról gondoskodik. Ezen túlmenően 24 órás diszpécserszolgálatot és díjmentesen hívható CallCentert üzemeltet, mely ügyfélszolgálatokon keresztül az utazók is be tudják jelenteni az autópályán tapasztalt rendkívüli eseményeket, baleseteket, úthibákat, melyek elhárításáról a társaság haladéktalanul intézkedik.

A közlekedők biztonsága érdekében a kátyúk ideiglenes elhárítását folyamatosan – szükség szerint éjjel is – végzik. Az ideiglenes javítást követően a burkolathibák végleges helyreállítása speciális szaktudást igénylő alvállalkozó bevonásával történik.

Az utóbbi napokban észlelt nagyszámú burkolathibák miatt belső átcsoportosításokkal pluszerőforrásokat vontak be az M3-as és az M30-as autópályán is, valamint az alvállalkozókat is megnövelt kapacitás alkalmazására kérte az ÁAK az érintett szakaszon a javítások mielőbbi befejezése érdekében. A jelenlegi időjárási körülmények között azonban gyors javulást nem ígérhetnek, mert ezt a munkát hóesésben, esőben elvégezni nem lehet.

Ezért a balesetveszély elhárítása és az utazók biztonsága védelmében az M3-as és az M30-as autópálya több szakaszán sebességkorlátozást vezettek be. Hasonló okok miatt forgalomkorlátozásokra az ország középső részén az M0-ás és M2-es autóúton, valamint a nyugati országrészben az M1-esen és az M7-esen szintén lehet számítani. Az úthibákra a változtatható jelzésképű táblák is figyelmeztetik az autósokat. Az érintett szakaszokon az elmúlt időszakban nem történt súlyos baleset.

Kapcsolódó hírek