Az új jegykiadó rendszer diszkrét bája

iho   ·   2016.04.30. 08:45
00kicsi

Nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, hogy a jegyvizsgálónál bankkártyaterminál is legyen. A közelmúltban ez megvalósult, és egyre jobban terjed a MÁV-Start hálózatán a JÉ-projekt részeként kifejlesztett rendszer. Na de miért is kaptunk a derék vasúti dolgozótól egy 67 centis papírkígyót a megszokott két fecni helyett?

Hatvanhét centiméter, három részletben

A mellékelt fotón jól látható a jegy egyes részeinek funkciója. Legfelül – ahogy már megszoktuk máshol – a bankkártyás fizetés bizonylata, utána jön maga a két jegy, QR-kóddal ellátva. Alattuk – egy újabb QR-kóddal is megerősítve – annak megállapítása, hogy bár a vonaton vettük a menetjegyet, pótdíjazás nem szükséges, mivel a felszállási állomáson nem volt jegykiadás. Legalul pedig – és ez is egyben volt a menetjeggyel régebben – a fizetést igazoló nyugta látható. Megszemlélhetjük továbbá azt is, hogy a papírtekercs lassacskán a végéhez közeledik. Minden szükséges információ megvan tehát, csak kérdés, hogy fér ez a zsebünkbe, tárcánkba? És akkor az ökológiai lábnyomról még nem is beszéltünk...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!


Kapcsolódó hírek