Becsuklott az orrfutó, lecsúszott a gép a pályáról

MTI   ·   2012.05.23. 21:24
an30b-04-russian-air-force-caslav-lkcv2cim

Hét - más források szerint hat - katona megsérült, amikor leszállás közben balesetet szenvedett egy AN-30 típusú orosz katonai repülőgép a közép-csehországi Cáslav repülőterén.

Eredetileg 19 sérültről szólt a hír, de mint később kiderült, a sérülteket többször írták be a jegyzőkönyve, s így számuk megugrott - mondta újságíróknak Petr Mach, a közép-csehországi mentőszolgálat igazgató-helyettese. A cseh hadsereg vezérkari főnöksége szerint a sérültek száma hat, közülük öten oroszok, egy pedig cseh.

A repülőgép a Nyitott Égbolt (Open Sky) program keretében végzett megfigyelő repülést és készített fényképeket Csehország felett. A fedélzeten 14 orosz és kilenc cseh katona tartózkodott.  Leszálláskor a gép elhagyta a leszállópályát, füves területre futott, majd kigyulladt és kettétört.

(fotó: David Malík)

„Megtettük a szükséges intézkedéseket, minden sérültet kórházba szállítottak a mentők” - jelentette ki Denisa Smitalová, a cáslavi repülőtér szóvivője. A katonai repülőtér forgalmát a baleset kivizsgálása miatt felfüggesztették. Részleteket a sérültekről nem hoztak nyilvánosságra.

A baleset okait vizsgálják. Vendula Marecková, a Kutná Hora-i rendőrségi szóvivő szerint az AN-30-as gépnek leszálláskor nem sikerült rendesen kinyitnia a futóműveket, így a kerekek helyett a hasával érkezett földre a gép.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konyasenkov ezredes később elmondta: a gép orrfutója visszacsuklott a földetérés pillanatában. A balesetről készült fotókon egyébként lehet látni, hogy a gép főfutói a helyükön vannak.

Reamore here: http://www.thenewstribune.com/2012/05/23/2155031/russian-military-jet-crashes-in.html#storylink=cpy

Kapcsolódó hírek