Busszal a Várba

Kemsei Zoltán   ·   2015.04.05. 13:45
00kicsi

A Budavári Palota felújítását a hatvanas évekre fejezték be, ekkor kezdték berendezni az Országos Széchényi Könyvtárat, a Budapesti Történeti Múzeumot, és 1975-re a Nemzeti Galéria is beköltözött a Kossuth Lajos téri épületéből. A sikló felújítását azonban ekkorra még nem tudták megoldani, valahogy a látogatóknak azonban meg kellett közelíteniük a múzeumokat.

Várbusz a Clark Ádám téren<br>(a képek forrása: VEKE-archívum)

Autóbusz kell hát! – mondták az illetékesek. A szűk kapukon át azonban nem fért el a BKV akkor forgalomban levő típusai közül egy sem, így az Ikarus – a BKV-nál addig csak különjáratban közlekedő – akkori legkisebb típusát, a 211-est kellett kiválasztani. Talán az idősebbek emlékeznek rá: még így is eléggé „paszentosan” jártak-keltek a piros–fehérre fényezett kisbuszok a Várba felvezető úton. A buszokon komolyabb átalakítást – a jegykezelő készülékek felszerelésén kívül – nem végeztek, megtartották a városi közlekedésben amúgy előnytelen lengőajtót, igaz, a két végállomás között a busznak nem volt megállója.

Az 1975. árilis 2-án elindult V járat tizenegy évet ért meg: a Sikló 1986. június 4-i átadásakor szüntették meg.

Clark Ádám téri forgatag, Ikarus 211-esekkel

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.