Félmilliárdos fejlesztés a 106-os vasútvonal mentén

Szöllősi Roland   ·   2014.11.17. 17:55
00kicsi

„Az Értől az Óceánig – komplex közösségi közlekedés fejlesztése Biharban” című projekt megvalósításához az Európai Unió, valamint Magyarország költségvetése 499 millió 58 ezer forint összegű egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt, míg az ezt meghaladó, mintegy huszonhatmillió forint összegű ráfordítást a pályázó tizenhárom önkormányzat önerőből finanszírozza. A pályázatot 2012 tavaszán – konzorcium formájában – Pocsaj község gesztorságával Sáránd, Mikepércs, Derecske, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Monostorpályi, Létavértes, Esztár, Hencida, Kismarja, Nagykereki és Biharkeresztes önkormányzata adta be. A kivitelezés 2014 elején kezdődött, jelenleg is zajlik.

Új parkoló épült a biharkeresztesi vasútállomáson<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Az elnyert támogatásból új, akadálymentesített (térköves) peronok, decentrumok, buszfordulók, parkolók és megállók épülnek. Sáránd (II-III. vágányok közötti), Derecske, Derecske-Vásártér, Konyári-Sóstófürdő, Kismarja és Nagykereki esetében már megtörtént a vasúti peronok ideiglenes forgalomba helyezése is.

A 101-es vasútvonal által érintett Biharkeresztes is a projekt részét képezi. Itt a meglévő vasútállomás elhanyagolt parkolója helyett egy, a felvételi épülethez méltó létesítményt készítettek. Jelenleg Sáránd állomáson a III-IV. vágányok közötti peron, Kismarján az új, Hantakert elnevezésű vasúti megállóhely, míg Nagykereki vasútállomáson az épülő autóbusz-forduló és megálló építése zajlik.

Derecske-Vásártér új peronja

A projekt legnagyobb és egyben leglátványosabb felújítása Pocsaj-Esztár vasútállomáson lesz. Itt az akadálymentesített peronok mellett, egy buszforduló, két buszállás, új parkoló, járda, kandelábersor épül. Érdekesség, hogy az I. vágányhoz tartozó vasúti peron közös lesz az autóbuszokéval, így – a busz és a vonat menetrendjének összehangolásával – kiváló átszállási kapcsolat hozható létre a MÁV-Start és a Hajdú Volán járművei között. A kivitelezés több hetet igényel majd, így a projektelem átadása december közepére tehető.

További részletek a vasútvonal közösségi oldalán olvashatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek