Gyorshír: Lezuhant egy 737-es Etiópiában

iho   ·   2019.03.10. 10:41
cim

A kapitány Yared Getachew volt, több, mint 8000 repült órával, a másodpilóta Ahmed Mohammod Nur csak 200 órát repült a típuson.

Korábban írtuk:

Az Ethiopian Airlines elnök-vezérigazgatója,Tewolde Gebremariam a katasztrófa helyszínéről visszatérve megerősítette, hogy a balesetnek nincsenek túlélői. A róla készült fotó azt mutatja, hogy a gép nagy sebességgel csapódhatott a földnek, a felvételen nagyobb roncsdarabok nem látszanak.

(fotó: Ethiopian Airlines)

A gép kapitánya a zuhanás előtt jelezte az irányítóknak, hogy vissza akarnak térni a repülőtérre. A 737-es előző útja eseménytelen volt, a gép vasárnap reggel tért vissza Dél-Afrikából, három órát töltött a földön a Kenyába való indulás előtt, sem érkezéskor, nem volt jelentés bármiféle meghibásodásról.

Az utasok közül csak 32 volt kenyai és kilenc etiópiai, amúgy volt 18 kanadai, 8-8 kínai, olasz és amerikai, 7-7 brit és francia utas, és volt, aki ENSZ-útlevéllel vette igánybe a járatot.

Még korábban írtuk:

149 utassal és nyolcfőnyi személyzettel a fedélzeten lezuhant az Ethiopian Airlines Addis Abababól a kenyai Nairobiba tartó járata. A helyi idő szerint 8.44-kor, röviddel a felszállás után történt balesetről egyelőre kevés az információ, az etióp miniszterelnök hivatala adott ki közleményt, amelyben részvétét nyilvánítja az elhunytak családtagjainak.

A légitársaság közleménye szerint a mentőalakulatok a fővárostól 62 kilométerre délkeletre lévő Bishoftu városa környékén dolgoznak, a halottak és sebesültek számáról a cég sem közölt még konkrétumokat.

Az Ethiopian a fekete kontinens egyik legnagyobb légitársasága, amelynek kiterjedt hálózata épült ki Afrikán túl is. Áldozatokkal járó balesete az adatbázisok szerint utoljára 2010-ben volt, amikor egy gépe a bejruti felszállás után 90 személlyel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant.

A mostani balesetben érintett ET-AVJ lajstromjelűgép a 737-es MAX 8-as változata volt, amely tavaly októberben repült először. Ugyanezzel a típussal történt baleset 2018 őszén a Lion Air színeiben Dzsakarta közelében. A Flightradar24 adatai szerint a Bole nemzetközi repülőtérről induló gépnek emelkedés közben „nem volt stabil a függőleges sebessége”. Friss hír szerint a 737-es hat perccel felszállás után zuhant le.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.