Használt buszokat szerez be az ÉMKK

iho/közút   ·   2015.11.02. 13:45
400px_borsod_volvo_regio_spatak

A hivatalos tenderkiírás szerint az autóbuszokat a Volánbusz vásárolja az Észak-magyarországi Közlekedési Központ (ÉMKK) Zrt. számára. Az első, tíz plusz opcionálisan újabb tíz szóló kocsira vonatkozó tenderrész alapján a járműveknek helyközi és rövidebb távolsági forgalomra egyaránt alkalmasnak kell lenniük. A kiírás alapján 2009-ben vagy azt követően forgalomba helyezett, kéttengelyes járművekben átlagosan kétszázezer kilométer lehet, de az átadás napján sem lehet több háromszázezernél. Az elöl egy-, középen duplaszárnyú ajtós kocsiknak minimum ötven ülőhelyet, állóhellyel együtt pedig minimum hetvenöt férőhelyet kell biztosítaniuk. Előírás még a minimum Euro IV-es motor, a minimum négy köbméteres padló alatti csomagtér, és a hűtő-fűtő légkondicionálás.

Konkurenciája érkezhet az Alfabusz által épített Volvo Regióknak az ÉMKK-nál (fotó: Károly Szabolcs)

A tender második része egyetlen, kizárólag városi forgalomra tervezett kocsi beszerzését tartalmazza. Az alacsonypadlós jármű a szólókhoz képest régebbi is lehet: 2003-as vagy újabb gyártású, de szintén maximum háromszázezer kilométerrel terhelt. Az elöl egy-, középen és hátul pedig duplaszárnyú ajtóval rendelkező kocsinak legalább húsz ülőhelyet, állóhellyel együtt pedig szintén legalább hetvenöt férőhelyet kell biztosítania. Környezetvédelmi szempontból is kevésbé szigorú az előírás: a motornak csak az Euro III-as szintet kell feltétlenül teljesítenie.

A közbeszerzési kiírásra december tizenegyedikéig lehet benyújtani a jelentkezést. Az értékesítőnek az autóbuszokat a szerződés megkötésétől számítva kilenc hónapon belül kell átadnia az ÉMKK-nak. Nem hivatalos információk szerint az első tenderrészen valószínűleg az Irisbus Crossway lehet a befutó: a korábban a német haderőnél (Bundeswehr) szolgáló járművek közül Ürömön tárolnak jó néhányat. A típusból ráadásul már vásárolt is párat nemrég az ÉMKK.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek