Jó boszorkák versenye: női vitorlázórepülő VB

Ugrósdy Márton   ·   2013.07.18. 09:00
cim2

Véget ért Franciaországban a 7. Női Vitorlázórepülő Világbajnokság, ahol két versenyző, Diófási Orsolya (Őcsény) és Márkus Tímea (MSE) képviselte a magyar színeket a 15 méteres géposztályban. Orsi végül a 7. helyen végzett, nem sokkal lemaradva a végül első helyet megszerző francia Anne Ducarouge mögött, míg Timi végül a 15. pozícióban fejezte be a megmérettetést.

A kéthetes verseny alatt tíz számot repültek a lányok, a beszámolók szerint nem igazán jó időben. A szél szinte mindig erős volt, és a termikek sem emeltek magasra: az utolsó napon például a táv nagyobb részét ezer méter alatt küzdve töltötték el a mezőny tagjai. Orsi kiegyensúlyozottan versenyzett, jellemzően a mezőny első felében végzett minden versenyszámnál, sőt, a második nap után még az összetettben is át tudta venni a vezetést.

(fotók: Mark Pal, WWGC 2013 Facebook)

A végére is csak viszonylag kis hátrányt, négyszáz pontot szedett össze az elsőhöz képest, azonban a mezőny erejét mutatja, hogy az első és a nyolcadik helyezett között tíz szám után is alig ötszáz pontos különbség alakult ki. Orsi kétszer is megszerezte a napi második helyet, és jó eredményében az is közrejátszott, hogy egyszer sem szállt terepre.

Timinek sajnos nem volt mindig ekkora szerencséje, és a trükkös időjárásban többször nem ért vissza Issoudun-be, így vagy más reptereken (pl. Romorantin-ben), vagy különböző mezőkön kellett leszállnia. A kedvét viszont ez sem vette el: minden nap újult erővel szállt fel, hogy javítson az összetettbeli helyezésén. A sok terep miatt viszont összetettben nem volt esélye arra, hogy az élmezőnybe kerüljön.

A versenyt szokás szerint számos érdekes esemény is tarkította: itt is szerveztek nemzetközi estet, valamint megtartották a női versenyek elengedhetetlen műsorszámát, a Babajaga-estet, avagy a boszorkányavatót. Ahogy erről Orsitól értesülhettünk, a hetvenes évek óta (ekkor szervezték meg az első női versenyt, a női EB-t Dunaújvárosban) minden olyan lány, aki először szerepel ezen a megmérettetésen, esküt tesz, a következő szöveggel: „E tűz lángja mellett fogadom, hogy jó boszorkány leszek. Nem adom el a lelkemet az ördögnek egy utolsó termikért és nem dobom soha pilótatársamra a vizet. Kérlek téged, az Emelő Levegő Szellemét, hogy hozzám mindig kegyes legyél!”. Ezután az új boszorkány seprűjével „körberepüli” a tábortüzet. Az igazi nehézséget az adja, hogy mindenkinek a „keresztanyja” anyanyelvén kell elmondania az eskü szövegét, így a magyar szavakat idén francia interpretációban is hallhatták a résztvevők.

A VB-n mind a két hazai pilóta megmutatta, hogy a magyaroknak is van helyük a legjobbak között. Szerencsére még mindkét lányban nagyon sok verseny van, így bízunk benne, hogy a következő női világversenyen még sikeresebben képviselik majd a hazai repülősportot. Még egyszer gratulálunk a szép eredményekhez!

7. FAI Női Vitorlázórepülő Világbajnokság, Issoudun, Franciaország

Klub géposztály

  1. Christine Grote, Németország
  2. Doerte Starsinski, Németország
  3. Ayala Truelove, Nagy-Britannia

Standard géposztály

  1. Sue Kussbach, Németország
  2. Cornelia Schaich, Németország
  3. Meike Müller, Németország

15 méteres géposztály

  1. Anne Ducarouge, Franciaország
  2. Marilyne Abadie-Bérard, Franciaország
  3. Katrin Senne, Németország

7.   Diófási Orsolya, Magyarország

15.  Márkus Tímea, Magyarország

Kapcsolódó hírek