Kié a Hármashatárhegy? Hová lettek a repülőgépek?

iho   ·   2013.01.29. 22:00
cim3

Nyolc évnyi pereskedés után lehet, hogy eldől a Hármashatárhegyen lévő pilótaközpont, egykori sportrepülő bázis sorsa – adta hírül a pestisracok.hu portál.

A hegyi vitorlázórepülés egyik bölcsője, a harmincas-negyvenes években emelt épületek, a startrámpák még ma is nagyrészt megvannak, illetve felismehetők, mint arról Nitsch György tavalyi képriportjából az iho.hu olvasói is meggyőződhettek. 1941 óta volt kezelője a területnek a Magyar Aero Szövetség, majd államosították a hegytetőt, aztán 1997 után a Pilótacentrum kft lett a gazdája a repüléstörténeti jelentőségű, egyébként harmincmilliárd forint értékű hegyi résznek. A Pilótacentrum kft. vezetője, Csiga Sándor a portálon elmondta: a cége renoválta az épületeket, és egy nemzetközi ifjúsági és természetvédelmi centrumot álmodott a tetőre, aminek megvalósulását épp a tulajdonjogi vita akadályozta meg.

Tavaszi kép: az egykori pilótaiskola bejárata, oldalt egy már lerombolt hangár <br>(fotók: Nitsch György)

2007-ben lejárt a Pilótacentrum Kft. bérleti szerződése, a társaságnak opciója volt újabb tíz évre, ennek feltételeit teljesítette is, a szerződést azonban mégsem hosszabbították meg. A Pilisi Parkerdővel egy harmadik cég kötött üzemeltetési szerződést, amely Csiga Sándor szerint „hatvan légi járművet, köztük tizenhét muzeális értékű repülőt pakolt ki és szállíttatott el, a területen gyakorló és munkájukat végző összes klub sárkányrepülőit elvitték... Néhány légi jármű gyakorlatilag darabokra tört a barbár munkától. A légi járművek azóta sem kerültek vissza hozzánk, mint ahogy a klubok, tulajdonosok sem kapták vissza saját repülőiket.” A Pilótacentrum ügyvezetője szerint bűncselekmény történt, különösen tizenhét muzeális értékű gép eltűnése fájdalmas veszteség.

Az emléktábla még megvan, a pilótaközpont is csak emlék marad?

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos megerősítette, hogy törölték a Pilisi Parkerdő Zrt. 2004-ben megszerzett tulajdonosi jogviszonyát a földhivatalnál, és száz százalékos tulajdonos lett a magyar állam a Hármashatárhegyen. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője azonban kijelentette: „egy következő, a szükséges telekalakítási és hatósági eljárásokat követő lépéssel fogja a magyar államot képviselő NFA és a Pilisi Parkerdő Zrt. az ingatlan végleges, minden szempontból jogszerű tulajdonosi szerkezetét földhivatalilag is feltüntetni”, tehát a cég továbbra sem mond le a maga követeléséről, és végleg ki akarja szorítani a Pilótacentrumot a Hármashatérhegyről – olvasható a pestisracok.hu portálon, amely a történet folytatására és újabb dokumentumok nyilvánosságra hozatalára készül.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.