Leállt a tömegközlekedés Baján

iho/közút   ·   2011.10.12. 13:59

A bajai közösségi közlekedést 2010 januárjától üzemeltető Orangeways Zrt. munkatársától megtudtuk, hogy be nem jelentett munkabeszüntetésről van szó. Az autóbusz-vezetők egy része azonnali rendkívüli felmondásra, egy másik része betegségre hivatkozva nem állt munkába ma reggel. A váratlan lépést azzal indokolták, hogy két napja lejárt esedékes bérük fizetési határideje. Közben felmerült annak gyanúja is, hogy nyílt területen parkoló autóbuszaik közül többet is menetképtelenné próbáltak tenni „ismeretlen elkövetők”.

Az Orangeways a járművek javításával és új munkatársak toborzásával igyekszik úrrá lenni a helyzeten, a reggeli leállás után több busz elindult, majd újra megszűnt a forgalom, a teljes körű szolgáltatás visszaállítása péntekre várható. Addig csökkenteni kénytelenek a járatszámokat, de előfordulhat az is, hogy egyes vonalakon egyáltalán nem közlekednek buszok. Erről a helyi médián keresztül folyamatosan értesítik majd a lakosságot.

Az autóbusz-vezetők munkajogi szempontból érvényesnek nem tekinthető felmondásukat fizetésük késedelmes kifizetésével indokolták – olvasható a társaság sajtóközleményéből, amelyben Bózsik András, az Orangeways stratégiai igazgatója így ad magyarázatot a kialakult helyzetre: „Számos partnerünk jelentős tartozást halmozott fel felénk, ami miatt ezúttal nem tudtuk napra pontosan teljesíteni a bérek teljes körű kifizetését, az összeg – kétnapos csúszással – csak mára állt rendelkezésre. A csúszásról folyamatosan egyeztettünk az érintett kollégákkal, ezért is értek bennünket teljesen váratlanul a fejlemények.”

Az Orangeways, miközben a munkafelvételt megtagadó buszvezetők szerződését rendkívüli felmondással megszünteti, az okozott veszteségek miatt megteszi a megfelelő jogi lépéseket – ígérik a közleményben.

Mint megtudtuk, a bajai iskolákat tájékoztatta az önkormányzat arról, hogy sztrájk miatt késő gyereknél tekintsék igazoltnak a hiányzást – olvasható a baranya megyei hírportálon.

Kapcsolódó hírek