Lemondott a dél-koreai miniszterelnök a kompkatasztrófa miatt

MTI/iho   ·   2014.04.27. 07:16

Döntését magyarázva Csung Hong Von úgy fogalmazott, hogy túl nagy terhet róna a kabinetre, ha ő tisztségében maradna.

– Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok – jelentette ki sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt. Mint mondta, a koreai társadalom egyes részeiben régóta túl sok a szabálytalanság és hanyagság, de reményét fejezte ki, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölik, így többé nem fordul elő hasonló baleset.

Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke. Az ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a baleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé. A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul. A gyászolok azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért.

Dél-Koreában az elnök kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, így Csung Hong Von lemondása vélemények szerint valójában csak jelképes lépés. Pak Gun Hje elnök egyelőre nem szólalt meg, így azt sem tudni, hogy elfogadja-e miniszterelnökének lemondását. Hivatala arról tájékoztatott, hogy az elnök alapos mérlegelést követően hozza meg döntését.

A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok haltak meg vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma vasárnap 187-nél járt. A túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!