Ma kiderül, mennyivel emelkednek a BKV tarifák

iho/közút   ·   2012.10.31. 09:40

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalja a jövő évtől érvényes BKK-tarifákat. Az indítvány két változatot tartalmaz, a városvezetés a 7,9 százalékos differenciált jegy- és bérletáremelést javasolja elfogadásra, tehát a növelés csak a vonaljegyekre vonatkozik. A másik változat szerint átlagosan 14,7 százalékkal emelnék a viteldíjakat 2013-ban – írja az MTI. Ugyanakkor akármelyik tarifát szavazzák meg, a nettó átlagbérhez képest a BKV jegyára már így is a legmagasabb Európában – írja a hvg.hu a Policy Solutions felmérésére hivatkozva.

Egy magyar átlagfizetésből 433 tikettet vehetünk itthon, addig Bukarestben vagy Rómában a helyi lakosoknak majdnem háromszor ennyire futja fizetésükből. A Policy Solutions elemzése arra is kitér, ha esetleg ma mégis a 370 forintos vonaljegyárat szavazza meg a Fővárosi Közgyűlés, akkor a kelet-közép európai régióban sehol sem lesz drágább az egyszeri tömegközlekedéssel utazás.

A Policy Solutions az Európai Unió 27 tagországának fővárosi tömegközlekedési menetjegyárait hasonlította össze és arányosította az adott ország nettó átlagbérével. A vizsgálat alapján kiderült, hogy a budapesti 1,1 eurós (320 forintos), illetve a tervezett 1,3 eurós (370 forintos) buszjegyekből Európában példátlanul keveset tudnak venni a magyarok a nettó 476 eurós (135 ezer forintos) havi átlagfizetésükből.

Amíg a szomszédos Pozsonyban 928, vagy Bécsben 960 jegy is kitelik a helyi átlagfizetésből, addig a magyarok maximum 433 jeggyel elégedhetnek meg. A tömegközlekedés árának tekintetében azonban nem a kelet-közép-európai országok állnak a legjobban: relatíve Luxembourgban, Dublinban és Párizsban a legolcsóbb busszal járni. Ezekben a fővárosokban akár 1000-2000 darab menetjegy is kitelik az átlagbérből. A szomszédos uniós országok közül Bukarestben a budapesti ár harmada, 30 cent (85 forint), Pozsonyban 70 cent (198 forint), Ljubljanában 1,2 euró (340 forint) a buszjegy. A magyar átlagbérhez legközelebb álló litvániai Vilniusban pedig pontosan 114 forintnak megfelelő litas egy jegy. Ráadásul a bliccelők büntetése sem 16.000 forint, mint Budapesten, hanem 1700 forintnyi helyi pénz.

A tömegközlekedés ára az átlagbérhez viszonyítva az EU államaiban.<br >(táblázat: Policy Solutions)

Kapcsolódó hírek