Megtalálták Maliban az eltűnt gép roncsait

MTI/iho   ·   2014.07.25. 08:50
cim

A francia elnök bejelentette, hogy a roncsok között nincs túlélő. Mint korábban hírül adtuk, a gépen 116-en voltak, köztük ötvenegy francia állampolgár, rajtuk kívül 27 Burkina Faso, nyolc Libanon, hat Algéria, öt Kanada, négy Németország, kettő Luxemburg, egy-egy kamerun, Belgium, Egyiptom, Ukrajna, Svájc, Négéria és Mali állampolgára volt.

A francia elnök nyilatkozatából az derül ki, hogy a francia légierő gépei bukkantak rá a roncsra, Burkina Faso kormányszóvivőjének állítása szerint viszont az ő helikopterük találták meg a lezuhant gépet.

A helyszínen lévő francia szakértők eddig azt állapították meg, hogy a gép a földnek ütközve tört több darabra. Az MD-83-as egyik fekete dobozát megtalálták, de nem tudni, hogy a fedélzeti adatrögzítőt vagy a pilótafülke hangrögzítőjét.

A franciák továbbra is az időjárást valószínűsítik a katasztrófa bekövetkeztének okaként, de a belügyminiszter egy rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy semmiféle hipotézist nem lehet kizárni, amíg a vizsgálatnak nincs eredménye.

A roncsok Burkina Faso hatóságai szerint  az ország határától 50 kilométerre vannak. Utoljára a gép személyzete a Nigerben lévő Niamey irányítási körzet légiforgalmi irányítóival kommunikált, arra kért engedélyt, hogy kurzust változtasson a vihar miatt.

Korábban írtuk:

A francia elnöki hivatal és a mali hatóságok is megerősítették péntekre virradóra, hogy Maliban, a Burkina Fasó-i határ közelében megtalálták az előző nap eltűnt algériai utasszállító gép roncsait.

A helyszínen szanaszét heverő roncsok teljesen kiégtek, és ugyanez elmondható a holttestekről is – mondta a katasztrófa kivizsgálására alakult Burkina Fasó-i válságstáb vezetője, Gilbert Diendere tábornok.

Francois Hollande francia elnök tájékoztatása szerint a gép roncsait egyértelműen azonosították, jóllehet, a géptest darabokra hullott szét. „Egy francia katonai egység indult útnak, hogy biztosítsa a helyszínt, és összegyűjtse az első információkat” – áll az elnöki hivatal közleményében, amely szerint a roncsokat Mali területén, a Burkina Fasó-i határ közelében fekvő Gossi település környékén találták meg.

A mali tévé éjszakai híradásában arról számolt be, hogy az ország államfője, Ibrahim Boubacar Keita pénteken személyesen keresi fel a tragédia helyszínét.

A BBC már csütörtökön hírt adott a BFMTV francia tévécsatorna jelentésére hivatkozva arról, hogy francia katonák megtalálták a csütörtök hajnalban eltűnt algériai gép roncsait, de a lezuhanás pontos helyét nem közölte, és ezzel kapcsolatosan egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban "vihar miatt" a járat útvonalának módosítását kérték. Az utasszállítón 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár, a hatfős személyzet minden tagja spanyol állampolgár. A gép roncsainak felkutatásában francia vadászgépek és ENSZ-békefenntartók is részt vettek.

Műholdkép a gép útvonaláról és a mali határkörzetben lévő vihargócról

Mint arról korábban beszámoltunk, az algériai légitársaság járatát a spanyol Swift Air MD-83-asa repülte. A gép eltűnéséről csak órák múlva adott hivatalosan hírt az algériai hatóság azután, hogy megszakadt vele a kapcsolat.

Miután kiderült, hogy a gépet nem találják, a médiában elterjedt a hír, hogy ezta  gépet is fegyveresek, a Maliban zajló polgárháború részesei lőtték volna le. Közben azonban kiderült, hogy egy rendkívül heve vihar tombolt a körzetben, és feltehetően inkább ez játszott szerepet a katasztrófában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.