Plusz tizenöt, mínusz huszonöttel

iho   ·   2014.01.19. 12:40

Győr–Veszprém, Kaposvár–Siófok, Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, Dunaújváros–Cece/Simontornya, Dombóvár–Bátaszék, Villány–Mohács, Eger–Szilvásvárad, Miskolc–Tiszaújváros, Miskolc–Tornanádaska, Kisújszállás–Kál-Kápolna, Mátészalka–Záhony, Nyíregyháza–Fehérgyarmat, Mezőhegyes–Újszeged, Mezőhegyes–Battonya és Kunszentmárton–Kiskunfélegyháza: ez az a tizenöt vonal, amelyen február 15-étől olcsóbban utazhatunk. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár Győrben jelentette be, a fenti viszonylatokon huszonöt százalékkal kevesebbe kerül a vonatjegy a következő hónap közepétől.

A Nemzeti és Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az itt közlekedő napi 4–18 járatot többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut.

– A második ütemmel együtt már összesen harminc viszonylaton, közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás – emelte ki az államtitkár. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

A regionális díjszabással üzemelő vonalak térképe<br>(térkép: iho)

A tavaly nyáron az alábbi regionális tarifás vonalakon lehetett az eredeti jegyárhoz képest tizenöt százalékkal olcsóbban utazni: Esztergom–Almásfüzitő, Székesfehérvár–Komárom, Pápa–Csorna, Rédics–Zalaegerszeg, Balatonfenyves–Somogyszentpál, Székesfehérvár–Sárbogárd, Sásd–Komló, Balassagyarmat–Ipolytarnóc, Abaújszántó–Hidasnémeti, Karcag–Tiszafüred, Fehérgyarmat–Zajta, Mátészalka–Csenger, Szeged–Röszke, Lajosmizse–Kecskemét és Szentes–Orosháza. Február közepétől ezen települések között is huszonöt százalékos lesz a mérséklés.

Most már csak (bizonyos vonalakra) érdemi, normális menetrend kellene, hogy valóban ki lehessen használni a kedvezményt...

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek