Tele a metró!

iho   ·   2014.03.31. 15:06

Hatalmas érdeklődés mellett indult el pénteken a 4-es metró. Budapest új, a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között közlekedő metróját a hétvégén mintegy félmillióan próbálták ki – írja a BKK közleménye. Szombat reggeltől az új metróhoz kapcsolódva a felszíni hálózaton is jelentősen megváltozott a közlekedés 10 fővárosi kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton. A módosult buszhálózatot is zavartalanul sikerült bevezetni, az utasok tájékozódását a BKK több száz, a főbb csomópontokban az utastájékoztatásban részt vevő munkatársai segítették.

Amellett, hogy hétfőn már sokan munkába mentek az új metróval, továbbra is nagy a vonal újdonságának köszönhető érdeklődés: délelőtti adatok szerint a vonal kihasználtsága 70 százalékos. A vonal véglegesnek tekinthető kihasználtsága csak hetek múlva lesz majd reálisan megállapítható, hiszen az utasoknak is ki kell tapasztalniuk, hogy az új hálózaton melyik a legelőnyösebb útvonal számukra.

Áramlik a tömeg a Rákóczi téri állomáson<br>(kép: Vörös Attila)

Kérdésünkre a BKK-nál elmondták, hogy  az utasszámok megállapítását a BKK vonatokon utazó munkatársai végzik. Figyelemmel kísérik a vonalon közlekedő szerelvények kihasználtságát, s azt százalékos formában bizonyos időközönként rögzítik. Ismerve a járművek befogadóképességét és azok százalékos kihasználtságát, könnyen megállapítható egy viszonylag pontos utasszám.

Kapcsolódó hírek