Teszt : Credo Econell

Zajácz János   ·   2011.12.20. 10:00
065

A Kravtex Kft. 2005-től kezdve gyárt 12 méter hosszú buszokat a megszokott 22,5 col átmérőjű kerekek helyett 19,5 colos abroncsokkal. A kisebb kerekek a szokásosnál könnyebb busz építését teszik lehetővé, így csökkenthető a járművek üzemanyag fogyasztása. Ez a fajta építési koncepció hazánk mellett Csehországban, Angliában és a Benelux államokban sikeres. A licenszadó cseh SOR buszaitól eddig is számos pontban tértek el a Kravtex buszai, az új Econell nevű család már világosan elszakad a gyökerektől.


Jól sikerült az Econell formája.<br> A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Zajácz János)

Az elsőként elkészült Econell 12 busz az EN12 jelű, félig alacsonypadlós (LE) elővárosi-helyközi buszon alapul. A busz vázszerkezete megváltozott, új homlok- és hátfalat kapott, az oldalburkolatok is újak. A homlokfal a hagyományos kerekkel szerelt, városi Citadell család megjelenését örökölte. A szélvédő mögött az első viszonylatkijelző helye elkülönül, mérete megfelelő. Az oldalfal szintén a Citadellhez hasonlóan ragasztott alumínium lemezekből áll. A kerékjáratok optikai nagyobbítására szolgáló fekete fényezés ötletes, a hatását eléri, a megszokottnál kisebb kerekek nem szembeötlőek.
A busz jobb oldalán kapott helyet az üzemanyag-, és az AdBlue tartály betöltőnyílása is. Szintén jobb oldalon egy kisméretű ládatér is van a sofőrnek. A busz hátfala modern és tetszetős, a motortér könnyen hozzáférhető. A fényszórók kivitelével a buszon minden fényforrásban LED-ek világítanak.


Az Econell utastere

A busz váza az első tengely előtt radikálisan megváltozott, nagyobb az első túlnyúlás. A vezetőtér új műszerfalat kapott, a kapcsolók könnyen elérhetőek, a helykínálat nagyobb lett. Az éppen jegyet váltó felszálló utas mögött a bérletesek is a busz belsejébe tudnak jutni, ez jól jelzi a nagyobb teret. A próbált busz utasterében 48 ülő utas foglalhat helyet. A kényelmes Ster ülések között a lábtér egyenletes és elegendő, szokatlan módon nincs az átlagnál kisebb lábterű ülés a buszban, ami figyelemre méltó. A utolsó sorban lévő öt ülés közül a két-két szélső pár megközelítése nehézkes a belógó motortér miatt, de bejutva kényelmesen ülhetünk. Dobogóra lépés nélkül nyolc ülés közelíthető meg, ezeket az oldalfalhoz rögzítették. Az alacsonypadlós részen az ülések felett alumínium csomagpolcokat találunk, kivitelük és elhelyezésük jó. A dobogók magassága minimális, az erre szerelt ülésekhez sem kell nagyot lépni.

A kapaszkodók száma elegendő, elhelyezésük megfelelő. Egyedül a vezetőfülke hátfaláról hiányzik egy függőleges kapaszkodó. Az ajtók bolygórendszerűek, a mozgatómechanizmus körülfogását nehezítő lemez mellett ,,nem kapaszkodó″ feliratot is kapott. Az utastérben is LED-ek szolgáltatják a fényt, a fényerő megfelelő. Az integrált légcsatorna és a sínes kapaszkodórendszer a mai elvárásoknak megfelelően kialakított. Az előd ormótlan farostlemez térelválasztóit füstüveg váltotta, a rögzítésük jól megoldott.

Figyelemre méltó a magaspadlós részbe vezető lépcsők kialakítása, amely a második ajtó mögött kezdődik. Az üléseket egy lépéssel mindenhonnan el lehet érni, és egyik ülésről sem tudunk lépcsőaknába lépni. A lépcsők sárga figyelemfelhívó burkolatot kaptak, ez talán egyenértékű a hiányzó lépcsővilágítással. Az összeszerelési minőség első ránézésre jó, az itt-ott megbúvó hanyagul eldolgozott részletek száma hazai viszonylatban csekély. Az utastér kialakítása a hazai mezőnyben ritkán látott módon magas színvonalú. A hátsó szélvédő belső burkolata és az itt végződő légcsatorna kidolgozása iskolapéldául szolgálhatnak.


Az üvegfelületek csak mérsékelten koszolódnak

A busz fűtése történhet ventilátoros légbefúvókkal vagy a klímaberendezéssel. A klíma hatékonyan fűt, egyedül a második ajtó tökéletlen szigetelése miatt fázhat a környékén ülő utasok lába. Ez méltatlan hiba. A klíma nélküli kivitelekből hiányozhat a vonalradiátor. Az üzemeltetők a változásnak örülhetnek, mert a vonalradiátorokban a vízkő szeret lerakódni. Az utasok kevésbé, mert az esetlegesen elromló ventilátorokat az üzemeltetők nem szeretik megjavítani.
Nyáron a klíma mellett négy nyitható ablak és két elektromos tetőszellőző gondoskodhat a szellőzésről. Az ablakokon nincs mechanikus zár.

A busz hajtásáról 5,9 literes Iveco (FPT) motor gondoskodik, hat fokozatú mechanikus ZF váltón keresztül. A menettulajdonságai a busznak jók, a Rába futóművek jól végzik a dolgukat.

Összességében jól sikerült az új modell, jelentős számú változtatást hajtottak végre a gyártók a buszon. Az elmúlt tíz évben szerzett tapasztalatok és kritikák alapján megépített busz egy ígérete buszcsalád első tagja. A Kravtex ezzel sikeresen elszakadhat a korábbi licencadó örökségétől és korlátaitól. Az üzemeltetők az eddigi Credo buszokhoz hasonlóan olcsón üzemeltethető buszt kaphatnának, az utasok és  a járművezetők az eddigiektől kényelmesebb és korszerűbb buszt, ha a beszerzések megindulhatnak.

Kapcsolódó hírek