Veszélyes áruk szállítását ellenőrizték

MTI   ·   2012.05.24. 16:43

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság közös ellenőrzést tartott.

Kossa György, az OKF országos iparági főfelügyelője az ellenőrzésről tartott csütörtöki, fővárosi sajtótájékoztatón azt mondta: az akció keddtől csütörtök délutánig zajlott Budapesten, valamint Pest, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében, 52 helyszínen, ötszáz ellenőr bevonásával, célja a szabálytalanul és az illegálisan szállított veszélyes áruk kiszűrése volt.

Tájékoztatása szerint csütörtök délig összesen 3.400 teherautót ellenőriztek, ezek közül 390 szállított veszélyes árut, és 222 esetben kellett intézkedni. A három nap alatt a 12 órás ellenőrzés során 3 millió kilogramm veszélyes árut ellenőriztek – mondta az iparági főfelügyelő, jelezve, a hatóságok speciális eszközöket is bevetettek az ellenőrzés során, így vegyi anyagok felderítésére alkalmas eszközöket is.

Hozzátette: az elmúlt évben 25 millió tonna veszélyes árut szállítottak az ország útjain, a hatóságok ezért az idén nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen áru fuvarozási szabályainak ellenőrzésére.

Kossa György kérdésre válaszolva azt mondta, folyamatosan lehet számítani olyan ellenőrzésekre, amelyeket a hatóságok közösen végeznek, ezek célja minden szabálytalanság kiszűrése.

Szabó Károly, a NAV Központi Hivatalának szakfőigazgatója azt hangsúlyozta, hogy 426 esetben önálló ellenőrzést is végeztek, és 11 jogsértést állapítottak meg, ezek sokrétűek, volt jövedéki adóval és rendszámmal kapcsolatos szabálysértés is.

Pongrácz Tamás, az NKH elnökhelyettese azt mondta, szervezete a veszélyes árut szállító járművek állapotát, a rakomány rögzítését, a személyzetet, illetve a dokumentumokat, így a tachográfokat is vizsgálta. Ezen kívül a hivatal élt az alkalommal és az autóbuszokat is átvizsgálták. Összesen 747 járművet ellenőriztek, pihenőidővel kapcsolatban 226, veszélyes áruval kapcsolatban pedig 4 esetben bukkantak szabálytalanságra.

Közlése szerint 966 közlekedésbiztonsági ellenőrzést végeztek el, ebből 24-szer találtak valamilyen szabálytalanságot. Közigazgatási bírságot 29 esetben szabtak ki, 20 autót műszaki vizsgálatra küldtek, 4 járműtől megtagadták az országba való belépést, 9 szabálysértési eljárást indítottak és 21 esetben a szabálytalan állapot megszüntetését kérték.

Óberling József, az ORFK főosztályvezetője azt mondta, az elmúlt években nem volt veszélyes áru szállításához köthető, tömeges katasztrófát okozó baleset, de több esetben csak a szerencsén múlt, hogy nem történt nagyobb baj. A megelőzés érdekében nemcsak közúton, hanem a vízi szállítási útvonalakon is lehet a jövőben hasonló ellenőrzésekre számítani – tette hozzá.

A rendőrség az ellenőrzés során 34 esetben helyszíni bírságot szabott ki – ezek átlagos összege 14 ezer forint volt –, 16 közigazgatási eljárást indítottak, 12 szabálysértési feljelentést tettek, 7 jármű hatósági engedélyét pedig elvették.

Kapcsolódó hírek