114 kilométeren újult meg eddig a Balatoni Bringakör

iho/zöldút   ·   2022.11.01. 12:00
01_balatoni_bringakor

A 205 kilométer hosszú Bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában. Az idei szezon végére a tavalyi év kezdetéhez képest újabb 46,2 kilométeren újult meg a tó körüli kerékpáros útvonal. Az idén májusig elkészült 108 kilométer után, ősztől már 114 kilométeren haladhatnak korszerűbb úton, kényelmesebben a bringások a Balaton körül.

Déli parti fejlesztések

Befejeződtek a Balaton déli partjának középső és keleti részét érintő munkálatai is. A Zamárdi és Balatonlelle közötti, illetve a Siófok és Balatonakarattya közötti rész a Bringakör egyik legnépszerűbb turisztikai útvonala, hiszen sokan nem a teljes Bringakört, hanem az úgynevezett „kis kört” tekerik le, ami a Tihany–Szántód közötti komppal való átkelést, illetve ez ettől keletre eső Balatoni régiót érinti, ezért is kiemelt jelentőséggel bír, hogy Balatoni Bringakör érintett szakaszainak felújítása is megtörténhetett.

A 28,9 kilométer hosszú, Zamárdi–Balatonlelle közötti szakaszon a kivitelezési munkákat a Strabag Általános Építő Kft., a Colas Út Zrt. és a Reaszfalt Kft. végezte nettó 1 milliárd 216 millió forintból. A fejlesztésben Zamárdiban, Szántódon, Balatonfenyvesen, Balatonszárszón, Balatonőszödön, Balatonszemesen és Balatonlellén az utcák burkolatát korszerűsítették és tájékozódást segítő elemeket helyeztek ki.

(fotók: NIF Zrt.)

Balatonakarattyán, Balatonfőkajáron, Balatonvilágoson és Siófokon több utca burkolata megújult. Tájékozódást segítő táblákat helyeztek ki, valamint olyan burkolati jeleket festettek fel, amelyek felhívják az autósok figyelmét a kerékpárosok jelenlétére. A 28,9 kilométer hosszú, Siófok–Balatonakarattya közötti szakaszon a kivitelezési munkákat a Strabag Általános Építő Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. végezte nettó 825 millió forintból. A szakasz fejlesztésének leglátványosabb részeként Siófokon a Baross hidat átépítették, így azon a kerékpáros forgalom K-szegéllyel elválasztott kerékpársávon biztonságosan tud áthaladni.

Az északi parti Bringakör felújításai

A szakasz fejlesztése során a Tihany, Lepkesor és az örvényesi, Malom utca közötti jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített mintegy két méter széles keskeny, leromlott állapotú kerékpárút önálló kerékpárúti szakaszait elbontották, majd a fejlesztéssel, részben annak helyére, 3,3 méter széles új gyalog- és kerékpárút épült. A fejlesztésben Balatonkenesén, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Alsóörsön, Paloznakon, Csopakon, Balatonfüreden és Aszófőn az utcák burkolatát korszerűsítették és tájékozódást segítő elemeket helyeztek ki.

A fejlesztés legutóbb – 2022 őszén – átadott Balatonakarattya–Balatonfűzfő közötti szakaszain az alábbiak valósultak meg:

  • Balatonakarattya, Koppány sor és Balatonkenese, Vak Bottyán utca között a 71. sz. főúttal párhuzamosan gyalog-, kerékpárúti szakasz épült.
  • Balatonkenese, Alteleki utca vége és a Széchenyi park vége között kerékpárúti, illetve elválasztott gyalog-, kerékpárúti szakasz létesült.
  • A Balatonkenese, Kikötő utca zúzottköves szakaszát burkolták, majd kerékpárúti átvezetés épült a vasúton és a 71-es számú főúton.
  • A Balatonfűzfő, Gesztenyefasor végi buszfordulótól a Fövenyfürdő Strandig tartó kerékpárutat, majd a kis forgalmú utcát kiszélesítették, illetve
  • kerékpárút, majd elválasztott gyalog-, és kerékpárút épült, illetve
  • szintén Balatonfűzfőn a Mocsár utcával párhuzamosan a kerékpárutat kiszélesítették.

A 29,6 kilométer hosszú Tihany–Alsóörs–Balatonkenese közötti szakaszon a kivitelezési munkákat a Strabag Általános Építő Kft., a Hazai Építőgép Társulás Zrt. és az Alpok Terra Kft. végezte nettó 1 milliárd 600 millió forintból.

A Balatoni Bringakör növeli a Balaton vonzerejét. A cél az, hogy ne csak a nyári szezonban legyenek olyan lehetőségek, amelyek az itt tartózkodást élménnyé teszik. Ennek egyik kulcseleme a kerékpáros útvonal fejlesztése a Balaton körül. Telepítettek huszonkét kerékpáros szervizoszlopot, húsz mindig elérhető e-bike töltőt, a pihenőhelyeken információs táblákat helyeztek ki, amelyeken a látnivalók és kerékpáros útvonalak is megtalálhatók, megszervezték a kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatot is, amelyet a kerékpárosbarát applikáción keresztül lehet elérni.

A fejlesztések az Építési és Beruházási Minisztérium (jogelőd: Innovációs és Technológiai Minisztérium) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós GINOP-forrásból valósultak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek