123,8 milliárd forint e-útdíj folyt be idén

iho   ·   2014.10.13. 09:42

Idén január elsejétől október 5. éjfélig 123,8 milliárd forint elektronikus útdíj folyt be – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., amely szerint a bevételek a terveknek megfelelően alakulnak. A rendszerbe eddig 41 ezer ügyfél közel 147 ezer gépjárművet regisztrált, ezeknek több mint fele (80 ezer tehergépjármű) már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást. A hazai járművek 92 százaléka, a külföldiek 26 százaléka használ OBU-t, a regisztrált eszközök száma havonta körülbelül kétezerrel nő.

Az elektronikus útdíj, a piacvédelem és a versenyképesség az a három téma, amit a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) folyamatosan napirenden kíván tartani – mondta a Napi Gazdaságnak Karmos Gábor, az egyesület főtitkára. A MKFE szerint sok finomhangolás szükséges még az elektronikus útdíjrendszeren, szorgalmazzák például az utólagos díjfizetés rendszerének kibővítését. Az is fontos lenne, hogy az útdíjat ne az útra való rá, hanem a lehajtástól számlázzák – emelte ki Karmos. Piacvédelmi szempontból a fuvarozókat érintő bírságrendelet felülvizsgálatát is fontosnak tartaná a szakma. Az MKFE azt is el szeretné érni, hogy a bilaterális egyezményeket, illetve az ezek alapján kiadott fuvarozói engedélyeket felülvizsgálják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek