2016-tól szélessáv, nemcsak hosszú járatokon

iho   ·   2015.09.22. 12:30
flynet_cim

2016 kora nyarától a Lufthansa első európai légitársaságként szélessávú internet-kapcsolódást tesz lehetővé a rövid- és közepes távolságú járatain. Ennek segítségével a Németországon, illetve az Európán belüli járatok utasai a szélessávú csatlakozással teljes kommunikációs szabadságot élvezhetnek a felhők felett, hangzik a légitársaság közleménye.

„A Lufthansa mindig is úttörő szerepet töltött be a fedélzeti internet-szolgáltatás terén. Nemrégiben valamennyi interkontinentális járatunkon elérhetővé vált a FlyNet® szélessávú internet, ezt a sikertörténetet szeretnék tovább folytatni azzal, hogy a rövid- és közepes távolságú járatokon is elérhetővé tesszük ezt a szolgáltatást. Európán belül mi leszünk az első légitársaság, amely az otthon megszokott netes szörfözés minőségét és sebességét teszi elérhetővé a fedélzeten" - mondta Carsten Spohr, a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsának elnöke.

(fotók: Lufthansa)

A Lufthansa és technológiai partnere, az Inmarsatnak szolgáltatása az Inmarsat Global Xpress legmodernebb szélessávú műholdas technológián alapul (Ka-sávszélesség), és zökkenőmentes, megbízható lefedettséget biztosít minden rövid- és közepes távolságú járaton. Az Inmarsat nemrégiben állította pályára a harmadik műholdját és a Lufthansa lesz az első légitársaság, amely igénybe veszi a szolgáltatást, amely következtében az utasok wifis kapcsolatot létesíthetnek a fedélzeten mobil eszközük segítségével. A szolgáltatással nem csupán az e-mailek lesznek elérhetők, hanem számos alkalmazás is, illetve a felhasználók akár streamingelhetnek is. Az utasok ezen kívül SMS küldésre és fogadásra, illetve amennyiben előfizetői szerződésük lehetővé teszi, adatszinkronizálásra is lehetőségük lesz. Az utasok egyöntetű igénye alapján hanghívások a fedélzetről továbbra sem kezdeményezhetők.

Valamennyi szükséges rendszert és elemet a Lufthansa Technik szerel fel a repülőgépekbe, amely már kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a gépek átalakításának területén. A munka nem csupán a beszerelést foglalja magában, hanem valamennyi légügyi és engedélyezési eljárásban előírt módosítást is.

A jól működő szolgáltatáshoz szükséges műszaki infrastruktúrát a Lufthansa Systems biztosítja. A vállalat munkája egyrészt a repülőgépen vezeték nélküli csatlakozás üzembe helyezéséből, illetve egy internet-oldal működéséhez szükséges szoftverfejlesztésből áll.

A Lufthansa Systems és a Lufthansa Technik mindezeken felül egy olyan hosszú távú partnerséget alakít ki, amely más légitársaságok számára is lehetővé teszi a modern informatikai platform, a BoardConnect igénybevételét, amely a szélessávú internet biztosítása mellett számtalan más célra is igénybe vehető. A Lufthansa Csoport és a jövőbeni egyéb ügyfelek egyaránt élvezhetik a két cég közötti partnerség előnyeit, a kiegészítő szolgáltatásokat és az alacsonyabb kockázatokat.

A Lufthansa 2017-ben részt vesz egy európai hibrid-hálózat tesztprogramjában, amely a Deutsche Telekom LTE földi hálózatát kombinálja az Inmarsat műholdas technológiájával. Ez az innovatív és ígéretes fejlesztés jelentős költségmegtakarítással jár, egyúttal rugalmasan adaptálható a jövőbeni szélessávú internetes adatátviteli igényekhez. 2017-től a Lufthansa már élesben szeretné tesztelni ezt a megoldást.

A Lufthansa volt a világon az első olyan légitársaság, amelynek menetrend szerinti járatán szélessávú internetkapcsolat volt elérhető. Az első járat 2003. január 15-én szállt fel. A megbízható internet szolgáltatás jóllehet rendkívüli népszerűségre tett szert az utasok körében, 2006-ban a légitársaság megszűntette azt, mivel a szükséges műholdak már nem voltak használatban. 2010 decemberében ismét a Lufthansa volt az első légitársaság, amely internetes kapcsolatot biztosított az interkontinentális járatain. A FlyNet® névre keresztelt megoldás az idei év kezdetétől már a Lufthansa mind a 106 nagy távolságú járatán elérhető és a légitársaság rendelkezik a világ legnagyobb, internet kapcsolatot elérhetővé tevő nagy távolságú repülőgép-flottájával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek