2021-ig nincsen több sztrájk?

iho/vasút   ·   2019.01.05. 16:15
mozdonyvezet_deutsche_bahn_kislid

Az elkövetkező években a német utasoknak nem kell vasúti sztrájktól tartaniuk. A Deutche Bahn AG és a legnagyobb vasutasszakszervezet, az EVG (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft) között megkötött megállapodásba végül a mozdonyvezetőket is sikerült szakszervezetestül (GDL) bevonni. A felek 2021 februárjáig tekintik magukra nézve kötelezőnek és elfogadottnak a kiharcolt bérmegállapodást, ahogy ezt mindkét fél elégedetten közölte a sajtóval.

A megállapodás keretében 36 ezer foglakoztatott két lépcsőben összesen 6,1 százalékos béremeléshez jut, továbbá egy egyszeri, ezer eurós prémiumhoz. A második lépcsőben a további béremelés helyett további szabadnapokat, vagy kevesebb heti munkaórát is választhatnak. A mozdonyvezetőket ezeken túl további kedvezményeket kapnak, szabályozzák az évi munkaóraszámot és a munkaközi szünetek is nőnek.

2021-ig ő sem sztrájkol!

A mozdonyvezetőkkel kötött megállapodás továbbá tartalmaz kitételeket a digitális korszakkal bekövetkezett változások szabályozására is. Példának okáért a szakszervezet elutasítja, hogy tagjaitól megköveteljék az állandó elérhetőséget. Részben ez is volt az oka, hogy decemberben még úgy nézett ki, nem lesz megállapodás, azóta viszont a Deutsche Bahn sok tekintetben engedett, és az ajánlata már mindenkinek elfogadható volt.

Az EVG-vel kötött megállapodás tartalmaz egy záradékot is: a sztrájkmoratórium 29 hónapos, tehát 2021 februárjának végéig vállalta a szakszervezet, hogy az utazóközönséget megkíméli a munkabeszüntetésekkel járó kényelmetlenségektől.

A jelenlegi megállapodásban érintett 36 ezer fő csak utazószemélyzet, a vasút által foglalkoztatott teljes, 160 ezer fős állománynak csak töredéke. A vasúttársaság szándéka szerint a további érintettekkel is le akarja folytatni a hosszútávú sztrájkbékét eredményező egyeztetéseket, de lehetőség szerint egységes tartalmú, egyenszilárdságú megállapodásokra törekszik. A gyakorlatban azután a kialkudott szabályokat a foglalkoztatottak összességére egységesen kívánják alkalmazni, így a különtárgyalásokon elért eredményeket a többi szakszervezet tagjai is élvezhetik majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek