2030-as klímacélok: fejlesszük a vasúti veszélyesáru-szállítást a célok eléréséhez!

iho/vasút   ·   2022.11.27. 12:00
01_hungrail_veszelyes

Nehéz helyzetbe kerültek a vállalkozó vasúti társaságok a vontatási villamosenergia árak drasztikus növekedése miatt. Az idei évre tervezett 24 milliárd forintos többletköltséggel lassan kiárazódik a fuvarozási piacról a vasúti áruszállítás. Az állami szerepvállalás a terhek csökkentése érdekében – a kormányzati ígéretek ellenére – egyelőre nem érkezett a szektorhoz. Emiatt fel kell tárni minden versenyképességet akadályozó tényezőt és fel kell számolni, első körben azokban a kulcs szegmensekben, ahol a vasút versenyképes tud lenni. A célok elérése érdekében a Magyar Ásványolaj Szövetség együttműködésre lép a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülettel, mivel az olajipar szempontjából stratégiai fontosságú láncszem a vasút, hiszen import szállítmányaik harminc százaléka vasúton érkezik, így jelentősen hozzájárul hazánk energiabiztonságának fenntartásához.

A Fenntartható és Intelligens Mobilitási Stratégia célkitűzése, hogy 2030-ra a közúti áruszállítás harminc százalékát vasútra vagy egyéb környezetkímélő szállítási módra terelje. Magyarországon jelenleg éves szinten 50 millió tonna áru mozog vasúton, amiből hatmillió tonna a veszélyes áru, és ezen felül plusz 20 millió tonna áru vasútra terelése várható még 2030-ig. A vállalás teljesítése érdekében jelentősen javítani kell a vasúti áruszállítás teljesítményét, és ezen belül fokozni kell veszélyes áruk fuvarozásának hatékonyságát.

A Hungrail hatalmas közúti árufuvarozási nyomással számol az elkövetkező nyolc–tíz évben. A szakmai szervezet szerint az európai tendenciához hasonlóan bővülni fog a közúti tehergépjármű-forgalom, várhatóan évente 100 ezer kamion jelenhet meg a közúton. A közúti áruszállítás növekedési üteme nagyobb mint a vasúté, és ha ez nem változik meg, az ország útjai teljesen leterheltek lesznek. Ez nem csak a fenntarthatósági célokkal szembemenő helyzet, de a közúti balesetek kockázatát is növeli. Ezeknek a céloknak a teljesítése lett elérhetetlen a vállalkozó vasúti társaságok számára, az idei évben elszenvedett vontatási villamosenergia árak drasztikus növekedése miatt. Egyelőre nem a teljesítményük jelentős növelésén dolgoznak, hanem az életben maradásért küzdenek.

Közös rendezvényen értékelték a helyzetet és tárta fel a versenyképességet és a fuvarfeladatok hatékony elvégzését gátló tényezőket a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.

  • Az eseményen Mosóczi László a Hungrail elnöke, a MÁV Zrt. vasút-szakmai főtanácsadója kiemelte, hogy a veszélyesáru-szállítás az a szegmens, amely egyik letéteményese lehet a 2030-as vállalások teljesítésének, hiszen komoly növekedési potenciállal rendelkezik. A lehető legbiztonságosabb szállítási mód, a fuvarfeladatok teljesítése közben pedig a lehető legnagyobb mértékben elkerüli a lakosságot – szemben a közúttal. Hangsúlyozta, hogy fel kell tárni a jelenlegi ellenőrzési gyakorlatok esetleges módosítási, fejlesztési lehetőségeit, hogy milyen lehetőségeket tartogat a versenyképesség fejlesztése tekintetében.
  • Grád Ottó a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára kiemelte, hogy az olajipar szempontjából fontos láncszem a vasút, hiszen import szállítmányaik harminc százaléka vasúton érkezik, ráadásul szinte száz százalékban veszélyes áru minősítésben. A környezettudatos gondolkodás jegyében a MÁSZ folyamatosan új, környezetbarát technológiákon dolgozik, viszont hangsúlyozta, hogy logisztikai szinten az elkövetkező harminc évben biztos, hogy az olajipar számára továbbra is komoly igény lesz a vasúti szolgáltatásokra, így érdekükben áll a szegmens versenyképességének fejlesztése.
  • Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, és Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Vasúti Szállítmányok főosztály vezetője, a téma kapcsán kihangsúlyozták, hogy a veszélyes áruk szállítása különös odafigyelést igényel. Minden szállítást folyamatosan felügyelni kell, a szállítási folyamatban felmerülő problémákat dokumentálni, azokat javítani és az eljárásmódot fejleszteni szükséges. A 2030-ig elérni kívánt célnak megfelelően az érkező nagyobb mennyiségű áruk ellenőrzését csak hatékony XXI. századi technikával lehet megvalósítani, a biztonság maximális szem előtt tartása mellett oly módon, hogy az a vasúti árufuvarozás versenyképességét ne rontsa. A beszélgetés során megfogalmazódott, hogy a veszélyesáru-szegmens versenyképességének növelése érdekében az ellenőrzési gyakorlat felülvizsgálatára van szükség. Például, hogy megfelelő helyen történnek-e az ellenőrzések, miképp lehetne digitalizálni a folyamatokat és hogyan lehetne prediktív ellenőrzésre áttenni a hangsúlyt.

A veszélyes áruk fuvarozása során sok esetben olyan hibajelzéseket kapnak a szállítók, amelyek nem feltétlenül függenek össze az áruk szállításával. Például szabálytalan jelölések a járműveken. Az ilyen esetek miatt viszont komoly időveszteséget szenvednek el a szállítók. A szabálytalannak minősített járművek sok esetben nem tudnak zökkenőmentesen áthaladni a határon. Balogh Gábor a Mol vasúti üzemeltetési osztály vezetője szerint számos olyan vasúti kocsi érkezik Ukrajnából, amely nem felel meg a szabályozásoknak. Ezek a kocsik nem tudnak átjönni a határon, az ellenőrzések során visszautasítják az átvételt. Záhonyban ez jelenleg nehézséget jelent, ugyanis az utóbbi években nem történtek meg azok a fejlesztések, amik most képesek lennének hatékonyan kezelni a határforgalmat. A résztvevők ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy figyelembe kell venni, hogy jelenleg Ukrajnában háború folyik, így a biztonság szem előtt tartása mellett, különleges megoldásokra is szükség van, nem lehet feltétlenül a szokásos ellenőrzési gyakorlatot folytatni. Ehhez pedig együttműködésre és információmegosztásra van szükség.

Sárosi György a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda ügyvezetője és egyben a Hungrail veszélyes áru munkacsoport vezetője összefoglalta, hogy más szemléletre van szükség a veszélyes áruk vasúti fuvarozásával kapcsolatban, számos életidegen folyamat van a rendszerben. „Sokkal fontosabb ez a szegmens, mint amennyire most a köztudatban szerepel. Még látványosabban kell szerepelnie a vasúti árufuvarozás térképén.” Kiemelte, hogy nem csak a szemléletváltás elengedhetetlen, hanem szabályozási, jármű és infrastruktúra területen is gyors és hatékonyan fejlesztésekre van szükség.

Az eseményen részt vevő felek egyhangúan rávilágítottak arra, hogy a veszélyes áruk vasúti szállításában érintett minden szereplőnek együtt kell működni és támogatni egymást. A teljes fuvarozási folyamatot szükséges szemlélni, és fontos, hogy a felek tisztában legyenek minden résztvevő feladatával, hatáskörével. A vasúti veszélyesáru-szállításban komoly potenciál rejlik, ez a szegmens lehet a kulcs a 2030-as klímacélok elérésében. Ennek érdekében a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület, a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda és a Magyar Ásványolaj Szövetség a hatósági és más társszervezetek bevonásával együttes erővel fog tovább dolgozni ezen célkitűzésekért.

(fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.