2200-ért Pécs–Eszék-retúr? Ez a valóság a menetrendváltástól!

iho/vasút   ·   2018.12.02. 18:45
pecs-eszek0

A szabadpécs még november végén megszellőztette, ma meg biztossá vált: a menetrendváltással Pécsről Eszékre is lehet vonattal utazni Magyarbólyon át. Ma pedig megtörtén, amit jósoltak:

„A pécsi önkormányzat egy szűkszavú programajánlóban jelezte, hogy december 2-án Eszék polgármestere Pécsre érkezik, hogy ünnepélyes bejelentést tegyenek a vasútállomáson Páva Zsolttal. Az időzítés nem véletlen: december 2. Eszék város napja, amikor is Eszékről 10:10-kor indult, 10:38-ra ért Pélmonostorra majd – ha minden jól megy és határellenőrzéssel együtt – 1 óra 35 perc múlva gördül be a pécsi vasútállomásra a járat. A visszaút kapcsán annyit lehet tudni, hogy Pécsről 17:10-kor indult a járat, 18:46 percre várják Pélmonostorra és Eszékre előreláthatólag 19:14-kor érkezik meg.”

Boldog horvátok Pécsett (fotó: MTI/Sóki Tamás)

A retúrjegy 50 kuna, körülbelül 2200 forint.

Milyen is ez a vonal?

Az Alföld–Fiumei Vasúttársaság Nagyváradtól Szegeden és Szabadkán át Eszékig épülő vasútvonalának szárnyvonalaként épület meg Villány és Eszék között, amelyet 1870. december 20-án nyitottak meg. Villányban a vasúttársaság vasútvonala csatlakozott a Mohács-Pécsi Vasúttársaság vonalához. A legjelentősebb műtárgy a Dráva híd volt, amelyet elsőként fából készítettek. A faszerkezetű híd 1882. szeptember 23-án szakadt le az áthaladó vonat alatt, a balesetet a cölöpök alámosása okozta. Az új vasszerkezetű híd építését a vasúttársaság már jóval a baleset előtt elkezdte, azonban csak 1883-ban fejezte be. A szárnyvonal felépítménye megegyezett a vasúttársaság fővonalán alkalmazott felépítménnyel. A pályába tölgy- és bükkfa aljakra 32,5 kilogramm/folyóméter tömegű, „B” jelű vassíneket fektettek.

A határátmenet néhány éve szűnt meg, a horvát vasút nemzetközi járatokhoz való... khm... felemás hozzáállása miatt, természetesen a 2015-ös határhisztéria sem kedvezett a vonal újranyitásának. De semmi rossz nem tart örökké, kivéve, hogy az újrainduló járatokon előreláthatólag Bz-k fognak ingázni.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek