250 easy: Európa legnagyobb keskenytörzsű Airbus-flottája

iho   ·   2015.04.23. 16:15
easyJet_250thcim

A szokásosnál is sokkal nagyobb az ünneplés Hamburgban: az európai diszkont légitársaság átvette 250-ik gépét a gyártótól. A sahrkletes példány festése is kissé szokatlan: a farokrész előtt, a törzsön 250 apró gépsziluettből alakították ki a nagy 250-es számot.

Mint azt Carolyn McCall, az easyJet vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, mindössze négy évvel ezelőtt vette át a vállalat a kétszázadik repülőgépét. Akkoriban az easyJet a legfiatalabb olyan légitársaság volt, amely elérte a 200 Airbus-gépes flottaállományt, ráadásul a legrövidebb idő alatt, tette hozzá az easy-főnök.

Az easyJet üzemelteti Európa legnagyobb és a világ negyedik legnagyobb egyfolyosós Airbus-flottáját. Mióta 2003 szeptemberében átvette első Airbus gépét, egy A319-est, az Airbus átlag tizenhat naponta adott át új gépet a légitársaságnak.

Az easyJet rendelési listáján jelen pillanatban százötvennyolc repülőgép szerepel, ezzel az Airbus harmadik legnagyobb megrendelője a gépek számát tekintve. A jelenlegi easyJet flottában nyolcvanöt A320-as és száznegyvenkilenc A319-es repül, az előzőek száznyolcvan, az utóbbiak százötvenhat üléssel.

A most 234 gépes flotta pedig igen kiterjedt európai hálózatot szolgál ki, több mint 750 vonalon, 33 ország 130 repülőterére jutnak el a társaság egyfolyosós Airbusai.

A társaság márciusban öt és félmillió utast szállított, ez a tavalyi márciusi 5,1 millióhoz képest hét és fél százalékos növekedés, a tavalyi és idei február között mért egy éves átlag kihasználtság pedig kilencven százalék fölött volt.

Ami az A320-as gépcsaládot illeti, az európai keskenytörzsű továbbra is piacvezető a maga kategóriájában: az eddig megrendelt 11 ezer 550 gépből 6500-at adott át már a társaságoknak, a vásárlók száma 315.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek