Háromszázhuszonnyolc új buszt rendelt New York

Ács Attila   ·   2011.07.17. 15:30

Nova LFS – a buszok a Volvo tulajdonú kanadai cég plattsburgi üzemében készülnek az MTA számára, 200 embernek biztosítva megélhetést ezzel (fotó: MTA)

A new yorki közlekedési társaság (MTA) több, mint 6000 buszt üzemeltet, ezzel világviszonylatban is a legnagyobbak közé tartozik, Észak-Amerikában pedig abszolút első. Az elmúlt években már forgalomba állítottak 90 darab csuklós NovaBus LFS-t, amelyekkel igen kedvező tapasztalatokat szereztek, így a meglévő flotta 328 darab újabb példánnyal bővül 2011. augusztus és 2013. április között.

A buszok 62 láb (~18,9 méter) hosszúak, 54 ülő- és 58 állóhellyel rendelkeznek, a karosszériájuk rozsdamentes acélból készül, a motor Cummins ISL-330, az automata sebességváltó pedig ZF Ecolife 6AP 1700B típusú. Európai szemmel kicsit furcsának tűnik, de New Yorkban ezek az első háromajtós csuklós buszok (a többi típuson csak kettő van), de ritkaságszámba megy arrafelé a hátsó ablak is.

Az MTA egyébként szeretné egyre vonzóbbá varázsolni a buszközlekedést; az új járművek beszerzése mellett elsősorban az utazási idő lerövidítésével, így bizonyos vonalak teljes hosszán buszsávokat alakítanak ki, illetve bevezetik az összajtós fel- és leszállást is.

New Yorkban még ritkaságszámba megy a három ajtó és a hátsó ablak is

A busz utastere – a harmadik ajtóig alacsonypadlós

Kapcsolódó hírek