3D-nyomtatóval készült villamosmegálló Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.09.13. 12:10
SoCorente

A mű harminchat óra alatt készült el, a prágai kiállítócsarnoknál áll.

Elkészült Csehország első 3D-nyomtatóval készített villamosmegállója. A mű Prága Holešovice városrészében a Stromovka nevű park és a városi kiállító- és vásárcsarnok közvetlen közelében található (Výstaviště végállomás). A villamosmegálló egyes részelemeit a So Concrete vállalat műhelyeiben készítette el a 3D-nyomtató, majd ezeket elszállították a helyszínre, ahol összeszerelték azokat. A város ezt a különleges formatervezésű, modern eljárással készített villamosmegállót ingyen kapta a vállalattól. 

A villamosmegálló megalkotásához ultra magas szilárdságú betonból (UHPC) készítették, azon kívül, hogy csak minimális emberi beavatkozással készültek el az egyes elemek, a 3D-nyomtató még hatvan százalékos anyagmegtakarítást is elért. A megalkotáshoz használt anyag lényegében karbantartásmentes és öntöttvas szilárdságú. A megálló 2,5×8 méter alapterületű, három méter magas, több elemből álló szerkezet, aminek mindegyik részét robot készítette. A villamosmegálló egy egyedülálló modern dizájnelemnek számít Prágában, a város nem tervez több ilyen megállót telepíteni. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek