49 eurós jegy: a Bundestag megszavazta a Deutschlandtickettet

iho.hu   ·   2023.03.17. 09:30
deutschlandticket

Áprilistól megvásárolható, májustól érvényes, és 5,6 millió embert győzhet meg arról, hogy a közösségi közlekedést válasszák.

Komoly volt a szándék, alapos előkészületek után Bundestag, a Németországi Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóháza úgy döntött , hogy finanszírozza a 49 eurós busz- és vonatjegyet az országos helyi közlekedésben. Eszerint a szövetségi kormány 2023-tól 2025-ig  másfél milliárd eurót különít el, hogy kompenzálja a közlekedési szolgáltatók az alacsony ár miatti bevételkiesésének felét. A másik felét az egyes szövetségi államoknak kell fizetniük.

A törvényt még jóvá kell hagynia a Bundesratnak, a 16 szövetségi állam küldötteiből álló törványhozásnak.

MIKORTÓL? A Deutschlandticket hivatalos értékesítése április 3-án indul, és május elsejtől kezdve lehet felhasználni a helyi közlekedésben. Megvásárolható chipkártyaként és mobiltelefonos alkalmazásban, sőt, egy ideig QR-kóddal ellátott papírjegyként is. Kvázi havibérletként működik, és elődjéhez, a kilenc eurós jegyhez hasonlóan ez is személyre szabott, át nem ruházható. Az előfizetés lemondható. Hat éven aluli gyermekeknek nincs szükségük Deutschlandticketre. A Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége becslése szerint az országos 49 eurós busz- és vonatjegy a helyi közlekedésben mintegy 5,6 millió embert győzhet meg arról, hogy a közösségi közlekedés mellett tegyák le voksukat. Emellett a szövetség azt feltételezi, hogy körülbelül 11,3 millió, már vonatozó/buszozó utas vált át korábbi utazási előfizetéséről az új ajánlatra.

A 49 eurós jegy Németország-szerte érvényes a a közösségi közlekedés összes vonatán és autóbuszjáratán, egyúttal sokkal olcsóbb az egyéb bérletnél. A 49 euró azonban bevezető ár, később a Deutschlandticket többe fog kerülni.

REGISZTRÁCIÓ A München (MVG) vagy a Frankfurter Verkehrsgesellschaft (VGF), a Verkehrsverbund Großraum-Verkehr Hannover (GVH) és a Verkehrsverbund Großraum Nürnberg (VGN) már most lehetőséget kínál az előzetes regisztrációra. A vásárlókat ezután már csak e-mailben értesítik a 49 eurós jegy értékesítésének kezdetéről. Ezenkívül a Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) és a Hamburger Verkehrsverbund (HVV) megrendelőlapon, vagy online ajánlja fel a 49 eurós jegy előrendelésének lehetőségét. Ezt hamarosan a Stuttgart Transport and Tariff Association (VVS) is lehetővé teszi. A HVV-nál az előrendelés indoklás nélkül, az előfizetés kezdete előtt négy héttel e-mailben lemondható. Regisztráció a Bréma/Alsó-Szászország közlekedési egyesületnél is lehetséges.

A Deutschlandticket alkalmazás természetesen letölthető az App Store-ból vagy a Google Play áruházból is.

TOVÁBBI ÖSZTÖNZŐK A közlekedési vállalatok további ösztönzőket is felajánlanak a felhasználóknak. A kölni tömegközlekedési vállalatnál például a chipkártya birtokosai ingyenesen használhatják a KVB kerékpárt (harminc perc erejéig) vagy a KVB teherbiciklit (heti kilencven percre) – ezt a kedvezményt a mobiltelefonjegy nem tartalmazza. A Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) jelenleg vizsgálja bizonyos kiegészítő, kizárólag a Deutschlandtickettel kombinálható jegyek bevezetésének lehetőségét. Némi felár ellenében, plusz tíz euróért például két felnőtt is utazhatna – hétköznap 18 órától, hétvégén pedig egész nap.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek