A Balaton–Duna vándorút

Arnold Balázs   ·   2014.03.31. 12:15
bobonohab_kis

Mozgalmas napjait éli a Nohab-GM alapítvány tízes Nohabja. A tehervonatozás után a hét közepén egy könnyedebb munka is várta. A mozdony a szokásos várpalotai kiszolgálás után gépmenetben ment egészen Balatonfűzfőig. (Bár a 29-es vonalra még nem jutott el, de már egyre közelebb lopódzik egykori otthonához!)

Fűzfőgyártelep állomáson a Balatoni Iparvasút Kft. fűtőháza volt a cél. Ott az iparvasút már évek óta leállított, üzemképtelen mozdonyai közül az A25-083 pályaszámú Bobót akasztották a Nohab mögé. A hattengelyes Vilonyán, Székesfehérváron és Komáromon át Almásfüzitőre vitte az üzemképtelen gépet, majd gépmenetben Budapestre távozott.

Komáromhoz érkezik a mozdonyvonat. A vonó és a vontatott mozdony is ritkaság<br>A képre kattintva galéria nyílik a szerző képeiből

Almásfüzitő váltóállító tornya alatt azonban nem sokáig árválkodott a Bobó. Egy helybéli kis gép, az A26-013-as érkezett, és bevontatta az egykori timföldgyár területére. Ott a mozdonyt a Lok-Szer Kft. szakemberei vették kezelésbe. Az alapos állapotfelmérés után egy kis felújítás, majd újbóli üzembe helyezés fog következni. És mire az A25-083 saját erőből elhagyja majd a kis műhelyt, már munkája is lesz ismét, sok-sok év után.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek