A békásmegyeriek a legelégedettlenebbek

iho   ·   2017.11.27. 13:30

A Magyar Kerékpárosklub reprezentatív felmérést végzett, hogy megvizsgálja az Óbudán élők kerékpározási szokásait, beleértve a lakótelepek lakóiét. A kerületi igények felmérését online és személyes kérdőívek, valamint egy lakossági fórum keretében végezték idén ősszel, az eredményeket pedig a szervezet oldalán közlik.  A szövetség Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának szeretne segíteni, a kerületben - főleg a lakótelepeken - ugyanis jelenleg nagymértékben megoldatlan a kerékpártárolás.

A kérdőíveket háromszázhatvanheten töltötték ki, mintegy hetvenhét százalékuk valamelyik lakótelepen, mintegy negyedük ezen belül is a békásmegyeri lakótelepen él. Az összes kitöltő között nagyon sok az aktív kerékpáros, negyvenhárom százalékuk minden nap kerékpározik, és csak három százaléknyian vannak, akik egyáltalán nem használnak biciklit. A felmérés során mintaterületként megjelölt Óbudai lakótelepen kiemelkedően magas a kerékpározók száma: nyolcvankét százalékuk legalább hetente biciklire pattan.

Az arányoknak megfelelően a háztartások többségében van bicikli, átlagosan 2-3 darab. A családiházakban élők jobb helyzetben vannak, ezt mutatja a felmérés is, itt ugyanis átlagosan a háztartások több mint a felében legalább négy bicikli van. A lakótelepek közt a a Pók utcai lakótelepi háztartásokban található a legtöbb kerékpár, több mint három bringa családonként. A legkevesebb bicikli az Újlaki épületek háztartásaiban van, és a békásmegyeri panelekben ugyancsak alacsony az arány.

Azok, akik nem rendelkeznek kerékpárral (a megkérdezettek tizenkettő százaléka), nem tudják hol tárolni a biciklit, vagy félnek attól, hogy ellopják.  Alacsonyabb számban arra hivatkoztak, hogy anyagi okok miatt nem tudtak befektetni egy kerékpárra, vagy fenntartani azt,  mások nem érzik biztonságosnak a kerékpározást. Biztonságos tároló kevés van a kerületben, ezért a legtöbben, mintegy a lakótelepeken biciklivel rendelkezők kétharmada inkább a lakásban tárolja a biciklit noha ez sok kellemetlenséggel járhat.

A Pók utcai lakótelepen kiugróan kevesen, csak midnen ötödik tart lakásában kerékpárt, itt ugyanis van biztonsági társasházi tároló. Békásmegyeren ezen a téren is rosszabb a helyzet, csupán a válaszadók nyolc százaléka használ a társasházban tárolót. Nem sokan hagyják a gangon, vagy a folyosón a biciklit: átlagban mindössze hatból egy válaszadó. A Kerékpárosklub felmérése szerint előfordulnak alternatív megoldások is, így a Kísérleti lakótelepen a pincét használják megőrzésre.

Egyébként aki minden nap kerekezik, jóval elégedettebb. Ők viszont a tárolást is megoldottnak érzik. Az értékelés szerint az elégedetlenség összefügg azzal is, hogy hogyan viszik fel a járművet a lakásba.  A megkérdezettek mintegy harmincnyolc százalékának probléma a szállítás. A hetente kerékpározók jelezték leginkább ezt a gondot, így feltételezhetjük, hogy ők ezért is nem bicikliznek napi szinten.  A tárolást minden hatodik kitöltő gondolja megoldatlannak. Békásmegyer Duna felőli oldalán és a Pók utcai lakótelepen is a kitöltők huszonkét százaléka jelezte, hogy nem érzi biztonságban a kerékpárt.  A lakók elsősorban akkor lennének nyugodtak, ha a lakóházon belüli zárt tárolókat alakítanának ki. A lakóházhoz közeli zárt tároló a második legtámogatottabb megoldás.

Sokan jelezték, hogy Óbudán a HÉV megállókban (főleg Békásmegyeren, az aluljáróban) még megfelelő minőségű kerékpártámaszok sincsenek, és a közintézmények közelében sem megoldott a járművek lekötése.

A közterületen megvalósított biztonságos tárolást a válaszadók csak negyede venné igénybe, ha fizetni is kellene érte. Úgy gondolják sokan, hogy ha a kerület biztonságos és ingyenes közterületi parkolást biztosít a gépjárműveknek, akkor ugyanilyen szolgáltatás a kerékpárokat is megilletné.

Összestíve tehát a kerékpáros helyzettel a családi házakban és a Pók utcai lakótelepen élők a legelégedettebbek. Az átlagnál viszont jóval elégedettlenebbek Békásmegyeren, ahol nem érzik biztonaságosnak a tárolást, itt kevesebb is a biciklik száma, és a lakók hetven százaléka  a panelban tartja a biciklijét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek