A BKV véleménye a villamosfirkálókról

iho   ·   2014.09.08. 16:52

A BKV véleménye az újabb rongálásról:

„2014. szeptember 7-én, szombaton éjszaka a BKV Zrt. Angyalföldi kocsiszínében az aznapi első forgalomba álló villamos járművezetője graffitis rongálókat ért tetten, akiket így megzavart »alkotásuk« befejezésében, hiszen a rongálók a helyszínről elmenekültek.

A helyszínen tartózkodásuk során három T5C5 típusú villamos járművet rongáltak meg, összesen 51 négyzetméter összefirkálásával. Ekkora felületű graffiti eltávolításának költsége 150 ezer forint, de ez emelkedhet, ha az oldószeres eltávolítás nem vezet teljes eredményre, vagy mattítja a fényezést, hiszen akkor egyes elemek újrafényezése is szükségessé válhat.

Mélységesen felháborítónak tartjuk az efféle magatartást. Az igazi művészet kifejezésének, az alkotás megmutatásának megvannak a maga fórumai (pl. kiállítások). Gyávaságnak tartjuk az éj leple alatt, titokban beszökni valahova, és megrongálni mások vagy a köz tulajdonát. Ez nem művészet, hanem károkozás. Biztosak vagyunk abban, hogy az alkotó is egyetért velünk, mert ha büszke lenne a művére, nem sötétben bujkálna, majd menekülne, hanem nevét és arcát adná a »műhöz«.

Úgy gondoljuk, a járművek tisztaságának megőrzése közös érdekünk, a firkálás, tagelés (amikor az elkövető saját szignóját gyorsan felviszi a felületre, bármilyen eszközzel) és graffitizés pedig általános probléma nemcsak a BKV, hanem az utasok számára. Folyamatosan újabb és újabb technikákat tesztelünk annak érdekében, hogy megvédjük járműveink tisztaságát, de így is jelentős költséget jelent a firkálás, utasainknak pedig bosszúságot, kellemetlenséget okoz, hogy nem megfelelő tisztaságú járművekkel utaznak. A károk helyreállítására fordított összeg minden egyes forintját járműfejlesztésre, a szolgáltatás javítására fordíthatná a BKV.

A rongálások akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek, valamint a károkozás mértékétől függően 30 ezertől 270 millió forintig terjedő pénzbüntetés is kiróható az elkövetőre. A közös vagyon sérelmére elkövetett graffitizés megfékezéséhez közös összefogásra van szükség és meggyőződésünk, hogy ez eredményre vezethet. A BKV minden esetben együttműködik a rendőrséggel és minden segítséget megad. Reméljük, a jövőre vonatkozóan visszatartó erőt jelent, amikor a járműveinken elhelyezett kamerák figyelik az utasteret.

A rongálók kézre kerítéséhez azonban továbbra is összefogás szükséges, ezért kérjük, akik érdemi információkkal segíthetik a rendőrség munkáját, jelentkezzenek a rendőrség 112-es segélyhívóján vagy a BKK Ügyfélszolgálat +36 1 3255-255 telefonszámán, illetve a bkk@bkk.hu e-mail címen.

Ezúton köszönjük meg a közreműködését és a segítségét utasainknak, kollégáinknak, a rendőrségnek, illetve mindenkinek, aki hozzájárult az elmúlt időszakban a rongálók kézre kerítéséhez.”

BKV Zrt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek