A BYD a világ legnagyobb EV gyártója!

iho.hu   ·   2023.05.12. 15:00
byd-seal

A 2022-es év gyártói/regisztrációs adatait a VC Elements oldal dolgozta fel jól áttekinthetően.

A statisztika az elektromos (BEV) és a tölthető hibrid (PHEV) járműveket veszi számba, és a kialakult gyártó lista első tizenöt helyezettjét nevezi meg, gyártási darabszámmal, illetve a bázishoz, a 2021-es évhez viszonyított növekedéssel (százalékban) együtt. A kétségtelenül rekordnak számító 10,3 millió legyártott elektromos autó nem annyira meglepő annak, aki egy kicsit is elmerült ebben a témában, de az, hogy a TOP15 gyártó birtokolja ennek a piacnak a négyötödét, kétségtelenül meglepő. 

A részletek:

  • a Volvo, ahol nem csak a személygépkocsik hanem a (nehéz)teherautók elektrifikációja is kiemelt célterület, ezen a listán csak a tizenharmadik helyre fért be, hiába a tizenöt százalékos növekedés.
  • A a több földrészre és brand-re kiterjedő Renault–Nissan–Mitsubishi konszern által legyártott hozzávetőlegesen 336 ezer EV (electric vehicles) is csak a tizedik helyre elég.
  • A kilencedik Mercedes-t és a hetedik BMW-t megelőzve a Hyundai futott be hatodiknak, a kemény munka és a negyvenhárom százalékos, a bázisévhez mért növekedés meghozta gyümölcsét. 
  • Az ötödik és negyedik helyen részben-egészben amerikai gyártók találhatók. A multinacionális Stellantis ötödik helye azért is lehet csalódás, mert a konszern jól artikulált célja, hogy 2030-ra hetvenöt különféle BEV modellt kínáljanak tizennégy márkanév alatt.

A dobogósok:

  • A harmadik helyen, a legjobb európaiként a VW áll, a gyártás éppen csak átlépte a 839 ezret. Viszont az első tizenöt gyártó között ez a konszern tudott a legkevesebbet növekedni 2021-hez képest.
  • A második helyezett a Tesla. Elon Musk csapat hiába fogadkozott tavaly, mikor az első félévben visszaszorultak a második helyre, hogy év végére visszaszerzik az elsőséget, ez nem sikerült, sőt, a lemaradásuk agresszívan nőtt!

A BYD az elektromos járműgyártás immár koronázatlant királya 2022-ben. Több mint 1858 ezer legyártott BEV-vel 211 százalékos növekedést produkált, és egymaga kishíján félmillióval több elektromos járművet gyártott, mint a TOP15-ben szereplő további öt kínai gyártó összesen. A BYD gyár 2,4 tonnás furgonja, 7,5 és 19 tonnás össztömegű tehergépkocsijai már elérhetők Magyarországon is.

Nyitóképünkön: Idén debütálhat Európában a BYD Seal

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek