A Colas Rail villamosíthat Szlovéniában

iho/vasút   ·   2018.08.31. 20:00
400px_maribor

A szlovén közlekedési minisztérium a Colas Railt, valamint annak alvállalkozóját, az Isafot hirdette ki a tizenöt és fél kilométeres vasúti pálya villamosítására, valamint a jelző- és telekommunikációs berendezések korszerűsítésére kiírt közbeszerzés győzteseként.

A beruházás során átépítik az útvonalon található hidakat, átereszeket, támfalakat, alul- és felüljárókat. A Maribortól északra található Pesnica és Šentilj állomások is megújulnak: 5,3 kilométernyi sínt és tizenegy kitérőcsoportot cserélnek le, átépítik a peronokat, a perontetőket, valamint gyalogos aluljárókat is létrehoznak. A munkálatokkal a vállalkozóknak tizennégy hónapon belül kell elkészülnie, az az Isaf már bejelentette, hogy a felsővezetéket és a betáplálást már a határidő előtt ki fogja építeni.

A Maribortól északra, az osztrák határig vezető vasútvonal felé kerülhet felsővezeték (forrás: Wikipedia)

Az ország jelenleg zajló vasútfejlesztési beruházásainak egyike, hogy a kelet-nyugati irányú, az olaszországi Velencét Ukrajna fővárosával, Kijevvel összekötő V-ös számú nemzetközi korridorvonal Szlovéniában vezető, még felsővezeték nélküli szakaszain kiépítik a villamos vontatás lehetőségét. Egy másik nagyprojekt a kétvágányú vonalakat érinti, melyeken a vonatbefolyásolás korszerűsítésével, vagyis az egységes európai vonatbefolyásolási rendszer (ETCS) kiépítésével lehetővé teszik az óránkénti százhatvan kilométer per órás sebességű közlekedést – jelenti a Railway Pro.

Szlovénia 1229 kilométer hosszú vasúthálózatának kevesebb, mint a fele, 503,5 kilométer villamosított, a betáplálás három kilovoltos egyenárammal történik. 331 kilométernyi pálya kétvágányú.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek