A CZ Loko és a Bombardier újítja fel a cseh Kocúrokat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.19. 13:38
Kocur_01

A cseh nemzeti teherszállító vasúttársaság, a ČD Cargo összesen ötven 742-es sorozatú, Kocúr becenévre hallgató dízelmozdonyt újíttat fel. A nyílt versenypályázaton a CZ Loko és Bombardier járműgyártó vállalatok által alkotott konzorcium győzött, a kontraktus értéke több mint 2 milliárd korona (25 milliárd forint). A pénzösszeg egy részét uniós forrásokból fedezik.

A szerződés szerint teljeskörű felújításról van szó, aminek átlagos mozdonyonkénti ára 41,75 millió korona (501 millió forint), ebből az ETCS vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti egységének beszerelése 7,25 millió koronába kerül (87 millió forint). A vonatbefolyásoló rendszer beszerelését a Bombardier végzi a szerződés szerint. A CZ Loko járműgyártó és javító vállalat először a prototípust készíti el, ami már 2019-ben forgalomba áll majd, ezt próbaüzemben kipróbálják, s utána kezdődhet a sorozatgyártás. Az utolsó, ötvenedik felújított Kocúr 2022-ig kell, hogy megérkezzen a ČD Cargóhoz.

Vörös Attila fotóján éppen egy merész festésű 742-es Kocúr-páros robog tartályvonatával. Egyébként az ilyen cikkcakkos festésű mozdonyokat Nyalókáknak becézik

A Kocúrok hazánkban főleg a magánvasutak által ismertek, de Szlovákiában és Csehországban az egyik legelterjedtebb vontatójárművei a tehervasutaknak. A ČD Cargo egyik igavonós járműjéről beszélhetünk, összesen 206 ilyen mozdonyuk van – ezért is döntöttek a felújításuk mellett, ami viszont nem lesz egyszerű a korukra való tekintettel. A kikoszolódott Kocúrok a jelenlegi helyzethez képest sokkal környezetbarátabbak és gazdaságosabb üzeműek lesznek. Nemcsak kevesebb olajat és gázolajat használnak majd, hanem a periodikus fővizsgák közötti kilométerfutásuk is megnő. Motorjaik a Stage 3A követelményeknek is megfelelnek majd, ami azt jelenti, hogy jelentősen csökken a károsanyag-kibocsájtás mértéke is. A modernizált mozdonyok élettartama újabb harminc évvel hosszabbodik. A kedvezőbb üzemeltetési feltételeknek köszönhetően a 206 Kocúrból körülbelül 150 marad majd a ČD Cargo állományában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek