A divatipar AIRBNB-je: a fenntartható ruhakölcsönzési szolgáltatás logisztikai kihívásai Magyarországon

iho.hu   ·   2023.04.30. 12:00
bosch_BGE_Legjobb_logisztikai_szakdolgozat_dijatado

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán működő Robert Bosch Lean Management Vállalati Tanszék első alkalommal hirdette meg az alapképzésben záróvizsgát tevő hallgatóinak a „Legjobb logisztikai témájú szakdolgozat" pályázatot. 

A divatipar AIRBNB-jéről: a fenntartható ruhakölcsönzési szolgáltatás logisztikai kihívásairól és a robotizált raktári megoldásokról írták idén a „Legjobb logisztikai témájú szakdolgozatokat". A Budapesti Gazdasági Egyetem pályázatán a legjobb magyar és angol nyelven írt szakdolgozatok készítőit jutalmazták. A két nyertes, Lengyel Lilla és Surányi Szabina, akik 300–300 ezer forint összegű pénzjutalomban részesültek. 

A kiírók olyan diplomamunkákat vártak, amelyek valós eredményeket, naprakész ismereteket és korszerű, innovatív eljárásokat tartalmaznak a logisztika, ellátási lánc, készletezés-raktározás, újrahasznosítás, informatika vagy a lean menedzsment területéről.

Lengyel Lilla, a BGE Külkereskedelemi Karának Nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója, magyar nyelvű szakdolgozatának címe: „A divatipar AIRBNB-je: A fenntartható ruhakölcsönzési szolgáltatás logisztikai kihívásai Magyarországon”. Surányi Szabina, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) Kereskedelem és marketing szakos hallgatója, aki angol nyelven készítette el „Robotic solutions in warehouse logistics: Efficiency, operation and performance of an automated high-bay warehouse through the case of Hell Energy Hungary Ltd.” című munkáját.

A díjakat a BGE Külkereskedelmi Karának ünnepélyes diplomaátadóján Arne Ziegenbein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója és Volker Schilling, címzetes egyetemi tanár, a Robert Bosch Lean Management Vállalati Tanszék tanszékvezetője, a németországi központú Elektromos Meghajtások divízió elnöke adta át. 

Lengyel Lilla a „green”, azaz zöld szemléletű logisztika legfőbb kihívásaira keresett megoldást. Az újdonságokat tartalmazó anyag rámutat a ruhabérlés és -kölcsönzés elterjedt gyakorlatának környezetszennyező jellegére, miközben arra keresi a választ, hogy miként lehetne megújítani stratégiai és taktikai szinten is az ellátásilánc-folyamatokat. Kutatásában a legszignifikánsabb ökológiai lábnyomú logisztikai folyamatokat elemzi és alapos érvekkel alátámasztott, megfontolandó javaslatokat is tesz a problémák megoldására. Tartalmában és küllemében is igényes és kreatív dolgozatának az értékelő bizottság egyhangúlag ítélte meg a magyar nyelvű kategória díját.

Surányi Szabina kiemelten aktuális témája az automatizált raktári megoldások növekedését vizsgálta nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. Dolgozatában bemutatja a legnagyobb hazai energiaital-gyártó korszerű magasraktárát, amely jól példázza a termelésben és a raktárlogisztikában alkalmazott bejövő és kimenő folyamatok automatizált megoldásait. Széleskörű, nagyon alapos és precíz elemzést végez a vállalat szempontjából fontos döntés hátteréről, bemutatva a rendszer hatékony alkalmazásának előnyeit és lehetséges kockázatait, kiemelten az ügyfélszolgálat és az értékesítés terén. Nagyon jól strukturált írása az olvasó számára is jól követhető, magabiztos angolnyelvtudása nem csak informatívvá, de élvezetessé is tette az anyagot.

Nyitóképünkön: balról jobbra Arne Ziegenbein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Volker Schilling, címzetes egyetemi tanár, a Robert Bosch Lean Management Vállalati Tanszék tanszékvezetője, a németországi központú Elektromos Meghajtások divízió elnöke, Lengyel Lilla, Surányi Szabina díjazott hallgatók, valamint Heidrich Balázs, a BGE rektora és Csekő Katalin, a BGE Külkereskedelmi Karának dékánja 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek