A Dragon-repülés hibái: mégsem volt olyan sima az út

iho/repülés   ·   2012.11.22. 14:00
cim2

Általában nagy sikernek minősítették az első magán-teherűrhajó októberi első szerződéses útját a Nemzetközi Űrállomásra. A legutóbbi hírek szerint azonban adódtak komoly problémák is a repülés során.

(fotók: SpaceX)

Arról már a fellövéskor lehetett tudni, hogy az ugyancsak a SpaceX által gyártott hordozórakéta, a Falcon-9 startja sem volt tökéletes, de a kilenc hajtómű egyikének nyomásesését a fedélzeti számítógépes rendszer tizedmásodpercek alatt korrigálta, és a fokozatok tervezettnél hosszabb működtetésével a megfelelő pályára állította az űrhajót.

Ennek viszont az lett a következménye, hogy a hordozórakétának nem maradt elég üzemanyaga a fellövés másodlagos feladatának teljesítéséhez, egy kisebb távközlési műhold pályára állításához: a mesterséges égitest túl alacsonyra került, és kevesebb mint egy hét elteltével elégett a légkörben.

A baj az, hogy magának az égőtérben történt nyomásesésnek az okát mind ez idáig nem sikerült még megtalálni, noha a NASA és a gyártó cég közös bizottságot állított fel a kivizsgálásra. Amíg nem tárják fel a hiba eredetét, a NASA nem ad zöld jelzést a következő Dragon-repülésre.

Október tizedikén az űrhajót összekapcsolták az űrállomással, de az együttes keringés idején is történt valami: egy nagy energiájú kozmikus sugárlökés hatására a Dragon három repülésvezérlő számítógépe közül egy tönkrement, és hasonlóan kikapcsolta a löket a GPS-alapú navigációs berendezések egyikét is. A tartalék rendszerek továbbra is kifogástalanul működtek. Az európai és a japán teherűrhajó számítógépei és navigációs berendezései olyan védelemmel készülnek, amelynek révén ellenállnak az ilyen behatásoknak.

Október 28-án az űrhajó rendben levált az űrállomásról és a visszatérő kapszula leszállt a Csendes-óceánon. A Dragonnak ez az egyik fontos előnye a többi teherűrhajóval szemben, tehát hogy nemcsak az űrállomásra, hanem onnan is képes rakományt továbbítani. Azonban a leszálláskor veszélybe kerültek azok az értékes egészségügyi mintaanyagok, amelyeket az ISS fedélzetén lévő űrhajósok szervezetéből gyűjtöttek, és amelyek egy hűtőberendezés belsejében kellett, hogy átvészeljék azt a néhány percet, amikor az űrhajó burkolata a légkörbe lépve több ezer fokra hevül.

A hűtővel ezen a szakaszon nem is volt baj, viszont amikor a Dragon az óceán felszínére ért, víz érte a berendezést, és ezért leállt. A Dragon 11 mérföldes óránkénti sebességgel „csobban” az óceánba, néhány másodpercre le is merül, majd újra a felszínre bukkan, és onnantól kezdve stabilan úszik tovább, de ez alkalommal közben valahol víz jutott a kapszula belsejébe.

A Dragon következő útját az eredeti januári időpontról már korábban márciusra halasztották, a SpaceX vezetése szerint a hibák okát heteken belül kiderítik. A módosított Dragon a mostani tervek szerint 2017-ben már nemcsak rakományt, hanem embereket is szállítana az űrállomásra.

Kapcsolódó hírek