A Dunán gyenge a jegesedés, a Tisza nagyrészt befagyott

MTI   ·   2012.02.05. 15:03

A Duna egyelőre jégmentes, de víz lehűlése erősödik, a parti jég mellett szórványosan már megindult a gyenge jégképződés. Tiszát kisebb megszakításokkal állójég jellemzi egészen a déli országhatárig – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője vasárnap.

A Duna mellékfolyóin az állójeges szakaszok hossza és a jégvastagság növekedése figyelhető meg. A Rábán és a Lajtán néhány szakaszon az egymásra rakódott jégtáblák összetorlódtak, azok állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik.

A Tiszán kisebb megszakításokkal állójég alakult ki, a korábbi zajlójeges szakaszok is beálltak, Gergelyiugornya és Tiszaszalka között kilenc kilométeres hosszúságban hatvan centiméter vastag összetorlódott állójég alakult ki. A Tisza mellékfolyóit szintén kisebb megszakításokkal állójég borítja.

A Balatonon a part mentén összefüggő, a tó középen szakadozott felszínű, változó vastagságú jég mérhető, átlagos vastagsága 8-10 centiméteres, ez a partvédőművekre nem jelent veszélyt. A Velencei-tó jégvastagsága növekedett, vasárnap reggel 10 centimétert mértek.

A Tiszán január 31-én, a Dunán pedig február 3-án rendelt el elsőfokú jégvédekezési készültséget az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. A Tiszán Tokajban négy, Tiszalökön és Kiskörén két-két jégtörőhajó, illetve a Dunán Baján három, Gönyűben pedig két jégtörőhajó áll készenlétben. A hajók mindaddig a kijelölt helyeken állomásoznak, amíg a jeges árvíz veszélye fennáll.

Jelenleg egyetlen folyón sincs olyan helyzet, amely a jégrombolást indokolttá tenné, azonban az elkövetkező napokban a tartós hideg miatt minden folyón a jégjelenségek erősödésére, az állójeges szakaszok és a jégvastagság folyamatos növekedésére kell számítani.

A vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A kiskörei, illetve a tiszalöki vízlépcsőnél, valamint a siófoki nagyműtárgyaknál folyamatosan üzemelnek a jégtelenítő és vízforgató berendezések a létesítmények üzemképességének megőrzése érdekében.

Kapcsolódó hírek