A Flixtrain bővíti szolgáltatásait

iho/vasút   ·   2019.02.24. 18:45
flixtrain_taurus_kislid

Egyévnyi, két vonalra szorítkozó vasúti szolgáltatását tovább akarja bővíteni a Magyarországon egyelőre csak a buszjáratairól ismert Flixtrain. Tavasszal megindul a Berlin és Köln közötti vonat, mely Hannoverben, Essenben és Düsseldorfban is megáll. A meglévő, Köln és Hamburg közötti járatot egy harmadik vonatpárral bővítik ki, 2020-ban pedig további járatok is társulhatnak az eddigiekhez, a Berlin és Stuttgart közötti nappali, valamint a Hamburg és Lörrach közötti éjszakai vonathoz.

Mindezek ellenére a német piacon a Flixtrain a kisebb szolgáltatók közé tartozik, az évi 750 ezer eladott jegy mennyisége eltörpül a Deutsche Bahn 145 milliójához képest. A konkurencia azonban áresést hoz, a Flixtrainnél egy Frankfurt és Berlin közötti jegy 19 euróba kerül csak, ha az ember időben ébred, a DB-nél ennek többszöröse is lehet. Mindezt a távolsági forgalomban dolgozók persze nem figyelik osztatlan örömmel, számukra a Flixtrain nyomulása inkább negatív tünet. Szakszervezetük, a Ver.di már egyenesen a dolgozók kizsákmányolásáról beszél és kárhoztatja a Flixmobility-csoport dömpingárait.

2020-tól nemzetközi járatokon is Flixtrain!

A Flixtrain persze nem csak belföldön szeretne terjeszkedni, 2020-ig az első nemzetközi vasúti járatokon is meg szeretne jelenni – az ugyancsak a konszernhez tartozó Flixbus már 28 országban van jelen. Ugyanakkor kudarcos a Flixtrainnek az a törekvése, hogy vonatai a Deutsche Bahn nagysebességű vonalain is megjelenhessenek. Ez elsősorban a Flixtrain kissé korosabb járműállományának köszönhető: nem sikerült feloldást találni a sebességkülönbségre a Berlin és München közötti új pályán részben 300-as tempóval száguldó ICE-szerelvények és a Flixtrain mérsékeltebb tempója között.

A Flixmobility-csoport közben lehajol az aprópénzért is: a buszokon például bevezetik az opcionális helyjegyet, némi felárért, azonkívül csoportos utazásokra biztosítanak buszokat és személyzetet. Mindeközben persze ügyelnek arra, hogy minden buszon továbbra is maradjanak helyjegy nélkül igénybe vehető férőhelyek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek