A következő lépés: Svédország

iho/vasút   ·   2019.10.28. 09:00
flixtrain_taurus0

Az első FlixTrain vonatok 2020 elején indulnak Svédországban, ugyanakkor Németországban új célállomások válnak elérhetővé. Franciaország is a terjeszkedés lehetséges terepe: itt a kormány jelenleg gazdaságiegyensúly-teszteket végez a kiválasztott vasúti útvonalakon.

 

Zöld vonatok Skandináviában

Két évvel a szolgáltatás németországi bevezetése után az első FlixTrain vonatok Svédországban is elindulhatnak. A zöld vonatok járnak majd a Stockholm–Malmö és Stockholm–Göteborg útvonalakon – a FlixMobility a skandináv közlekedési piacon már korábban jelenlévő leányvállalata, a FlixBus még tavasszal nyújtotta be vonatok közlekedtetésére vonatkozó kérelmét a svéd közlekedési hatóságnál. „Svédországban jelentős, egyre növekvő keresletet tapasztalunk a vasúti szolgáltatások iránt. A FlixTrain a piac legmegfizethetőbb vasúti megoldását nyújtja majd, anélkül, hogy ez a minőség vagy kényelem rovására menjen, eközben jelentősen hozzájárul a fenntartható közlekedésre való átálláshoz is” – fejtegette Peter Ahlgren, a FlixBus regionális igazgatója.

 

FlixTrain Franciaországban is?

Ugyancsak tavasszal fedte fel a FlixTrain a francia vasúti piacot érintő elsődleges terveit. A francia nemzeti közlekedési piacot szabályozó és felügyelő hatóság, a L'Autorité de régulation des activités ferroviaires et routières (Arafer) arra kérte azokat a szereplőket, akik érdeklődnek a liberalizáció előtt álló vasúti személyszállítási piacon való megjelenés iránt, hogy tizennyolc hónappal a szolgáltatás megkezdése előtt osszák meg vonatkozó terveiket. Az Arafer jelenleg vizsgálja az üzemeltetés gazdasági vonatkozásait egyes útvonalakon. A francia vasúti személyszállítási piacot 2021-ben nyitják meg, a FlixTrain 2020-ban, a hivatalos jelentkezés időszakában értékeli majd a lehetőségeit az országban. „A liberalizáció egy egyedi lehetőség számunkra, hogy még jobb mobilitási ajánlatot kínáljunk francia utasainknak" – jelentette ki Yvan Lefranc-Morin, a FlixBus Franciaország ügyvezető igazgatója.

 

Új célállomások Németországban

A FlixTrain komoly nemzetközi tervei mellett hazai terepen, Németországban is tovább erősödik. Miután a FlixTrain 2018-ban Berlin és Stuttgart, illetve Hamburg és Köln között kezdett szolgáltatni, 2019-ben a Berlin–Köln viszonyaton is elindultak a zöld vonatok. December 15-étől kezdve hét új várost, többek közt Aachent, Lipcsét, Hallét és Erfurtot is beköti a Berlin–Köln, illetve a Berlin–Stuttgart útvonalon hálózatába a FlixTrain.

A cég egyúttal bejelentette, hogy 2020 tavaszától a Stuttgart–Hamburg útvonalon is megjelenik.

 

Egyeztetés a vasútijármű-gyártókkal

Németországban a FlixTrain jelenleg részben felújított, korábbi Deutsche Bahn kocsikkal szolgáltat. A vonatok, amelyekkel a további német, illetve nemzetközi terjeszkedést kivitelezi a cég, teljesen felújított, illetve vadonatúj kocsikból állnak majd. A mobilitási szolgáltató már megkezdte az egyeztetést vasúti járműgyártókkal; az iparág egyik jellemzője, hogy nem egyszerű vonatokat iylen rövid időn belül kiálíltani. A FlixTrain célja, hogy minden szolgálatban lévő vonatát száz százalékban megújuló energiaforrásból táplálja, ahogy ezt jelenleg is teszi Németországban.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek