A forint árfolyama miatt drágul az üzemanyag

iho/közút   ·   2011.09.20. 08:26
Szerdától a benzin átlagára 397 forint 50 fillérre, a gázolajé 385 forint 50 fillérre emelkedik. Ez mindkét üzemanyagfajta esetében rekord. Nagy eséllyel találkozhatunk 400 forint feletti benzinárral, és valószínűleg a gázolaj sem várja meg e határ átlépésével a novemberi plusz 16 forintos adóemelést – írja az internetes lap.

A NOL szerint az ügy furcsasága, hogy a nemzetközi piacokon inkább lefelé araszolnak a benzin- és a gázolajárak. Szakértők szerint az emelés oka egyértelműen a forintgyengülés, de számításaik alapján ekkora áremelés így sem volt igazán indokolt. Az ismert árfolyamokból a benzin esetében inkább 3, a gázolajnál 5 forintos emelésre számítottak. Elképzelhető, hogy a nagykereskedelmet végző Mol a lépéssel egy esetleges további forintgyengülést is beárazott.

Megfigyelők a benzináremelkedéshez vezető forintgyengülést leginkább a kormány által beharangozott devizaadósság-törlesztési könnyítésekre vezetik vissza.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.