A GPS-adatok tisztázhatják a vitás kérdéseket

Andrassew Dávid Igor   ·   2012.07.01. 17:30

A technika folyamatos fejlődésével egyre többször fordul elő, hogy a hatóságok a GPS-rendszer adatait hívják segítségül ahhoz, hogy megoldjanak egy-egy kérdéses közlekedési ügyet.

Ezeknek az egyre olcsóbb eszközöknek a segítségével számos adat percre, vagy ha úgy tetszik, méterre pontosan visszakereshető. Ilyenek például a gépjárművek útvonala, a megtett út hossza, de a számok alapján a fogyasztás is kikalkulálható. Ha balesetről van szó, akkor pedig az egy adott időpontban elért sebesség is fontos.

Nyugat-Európában a hatósági eljárásokban mind gyakrabban fordul elő, hogy bizonyító erejűnek fogadják el a GPS-rendszerek adatait. Ez védi a fuvarvállalatokat és a sofőröket is. Ami a legfontosabb: ha lassan is, de biztosan Magyarország is csatlakozik a világ élmezőnyéhez. Hazánkban is egyre többször fordul elő, hogy ezen technológiák döntenek a vitás esetek rendezésében – nyilatkozta a telematikai szolgáltatásokat nyújtó WebEye Magyarország Kft. (WEM) ügyvezetője, Bagossy Tamás.

A WEM munkatársaitól havi rendszerességgel kérnek jogi eljárásokban szakértői segítséget. „Volt olyan esetünk, amikor külföldön jelentős gyorshajtás miatt őrizetbe vettek egy sofőrt, ugyanakkor a GPS-adatokból pontosan megállapítható volt, hogy csupán minimális mértékű volt a sebességtúllépés. Egyértelmű volt, hogy a hibát az ottani hatóságok követték el, elfogadták az adatainkat, a sofőrt pedig szabadon engedték” – mondta el az ügyvezető.

Kapcsolódó hírek