A Győr–Veszprém vonalon pályafelújítás miatt őszig változik a közlekedési rend

MÁV/iho   ·   2024.05.26. 12:00
Bakonyvasút, Eplény–Veszprém

Május 27-étől október 6-áig pályafelújítás miatt a vonalon, a vonatok menetrendjéhez igazodva, Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek.

Kivétel ez alól az augusztus 26-ától 30-áig terjedő időszak, amikor a teljes 11-es vonalon, Győr és Veszprém között kell buszokkal utazni. A buszok menetrendje a vonatokétól néhány perccel eltér, de az alapmenetrend szerinti csatlakozások Veszprémben megoldottak a Bakony, illetve Göcsej intercitykhez. A pótlóbuszok Veszprémben és Zircen a vasútállomáson, Eplényben az Újtelep nevű Volánbusz megállóhelyen állnak meg. Aaz autóbuszokon a kerékpárszállítás nem lehetséges.

A MÁV-Start a pótlóbuszok férőhelykapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat is. A kirándulóknak a Bakony24 napijegyet ajánlják, amellyel Győr felől javasolják a megközelítést. Fontos, hogy a csoportos utazást minden esetben indokolt bejelenteni, hogy a megnövekvő igényre felkészülhessen a vasúttársaság!

A pályafelújítás során kicserélik a Gyökeres-árok és a Répás-árok felett átívelő, egyenként 21 méter támaszközű, 128 éves, felsőpályás, rácsos acélszerkezetű völgyhidat. A hidak nyolcvanöt éve nagyobb, illetve két éve kisebb felújításon estek át, azonban cseréjük mára már halaszthatatlanná vált.  Az új műtárgyak az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével készülnek, a régi hidakkal pontosan megegyezők lesznek. A hídcserék mellett megújulnak a hídfők, illetve hozzávetőlegesen háromszáz méteren a pályát is teljesen felújítják, a talpfák egy részét betonaljra cserélik, majd két és fél kilométeren vágányszabályozást is végeznek.

A munkálatok következményeként javulhat a megbízhatóság, pontosabbak lehetnek a vonatok, hiszen négyszáz méteren szűnik majd meg az eddigi sebességkorlátozás. A vágányzár idején gyérítik a növényzetet, kivágják a vasúti közlekedésre veszélyes fákat is, illetve több átjáró karbantartását, felújítását is elvégzik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.