A helikopter biztonságba fújta a jégen rekedt szarvasokat

iho   ·   2013.03.04. 16:00
cim

Kanadában lett figyelmes egy nyugállományú biológus arra, hogy az Antigonish-öböl vékony jegén egy anyaszarvas a borjával együtt kínlódik: a borjú a talpán van, de az anyja a csúszós felszínen képtelen lábra állni, és noha a kicsinye mintha megpróbálná segíteni, újra és újra elesik, egyre kétségbeesettebben kapálódzik.

Ian Waugh Nova Scotia természetvédelmi hatóságához fordult, de nyilvánvaló volt, hogy a jég az emberek súlyát nem viselné el, tehát mást kellett kitalálni. Kiküldtek egy helikoptert, egy MD-500-ast, annak pilótája pedig már nem először vetette be ezt a trükköt: a rotorszéllel sodorta, csúsztatta a megriadt állatokat a jégen a part felé, ahol már némi emberi segítséggel lábra állhatott az anyaszarvas.

A pilóta, David Farrell elmondta: a feltételek kedvezőek voltak a különös mentőakcióhoz (nyilván jó volt a látás és nem volt túl erős a szél), érdemes volt tehát így segíteni az állatokat, akik mintha meg is értették volna, hogy minden az érdekükben történik, viszonylag nyugodtan tűrték, hogy a rotorszél szánkóztassa őket a part felé. Ott aztán két segítő szó szerint fülön fogta az állatokat és úgy húzta őket a szilárd talajra, ahol a szarvasok lába még eleinte össze-összecsuklott, de aztán egészségesen távoztak, és később látták is őket, amint csatlakoznak a környékbeli szarvascsapathoz.

Kapcsolódó hírek