A japánok már kicsit megütötték a 787-est

iho/repülés   ·   2011.10.20. 10:00
B-787ANA_kicsi_cr

A kibocsátó légitársaság, az All Nippon Airways hivatalosan is elismerte, hogy az első forgalomba álló Dreamlinert sérülés érte, amikor egy utashídhoz vontatták. A gépnek ugyanakkor csak az egyik hajtóműburkolata sérült meg könnyebben, amikor ütközött a reptéri kiszolgáló berendezéssel – adja hírül a Flightglobal.

Az ANA híre feltehetően nem egyszerűen azért keltett feltűnést, mert először érte sérülés az első példányt, hanem mert sokan még mindig kétkedéssel kezelik a kompozitépítésű repülőgép sérülésállóságát, illetve sűrűn kérdezik, hogy az eddig megszokott fémrészek töréseihez, az ilyenkor rutinjellegű lemezjavításokhoz képest mi történik, ha a 787-es műanyag részeit kell javítani vagy cserélni.

Ugyanakkor a hajtóműburkolat sérülései eléggé könnyen kezelhetők, akár a burkolat teljes cseréje sem nagyon nehéz művelet, és az ANA illetékesei hangsúlyozzák, hogy csak könnyű felszíni sérülésről, karcolásról vagy horzsolásról volt szó. A gép némi extravizsgálatok után folytatta a tervezett tesztrepüléseket.

A tervek szerint a 787-es jövő héten, 26-án szerdán szállít először utasokat egy különleges charterjáraton, Tokió Narita és Hongkong között. Az első menetrend szerinti járat november elsején repül Tokió Hanedáról Okoyamába, majd Hiroshimába. Decemberben indulnak majd a géppel a nemzetközi járatok, először Tokió és Peking között.

Közben néhány nappal ezelőtt az All Nippon Airways átvette második 787-esét is.

Kapcsolódó hírek