A Luftwaffe kergette a repülőgépet

iho/repülés   ·   2012.04.09. 10:30

Rutinrepülésnek indult, életre szóló kaland lett: két pilóta egészen közelről találkozott a Luftwaffe két felfegyverzett, készültségi szolgálatból riasztott Eurofighter EF-2000 Typhoon vadászgépével. A történet egy ki nem fizetett számlával kezdődött, még múlt hét szombaton.

A nagy-britanniai Hangar 8 privát repülőgépekkel és karbantartással foglalkozó cég azzal a hírrel riasztotta a német rendőrséget, hogy elloptak egy 2,7 millió euro értékű repülőgépet és fel is szálltak vele. A hatóságok komolyan vették az ügyet: lopott sugárhajtású gép, ismeretlen pilótákkal és szándékkal nem jelent jót a 9/11 utáni világban. A repülőgép ekkor már a német légtérben haladt. A Luftwaffe az illetékes NATO-parancsnokságtól 19.48-kor kapott riasztást, s a készültségi géppár azonnal fel is szállt. Nörvenich repülőteréről. Az Embraer Phenom repülőgépet annak rendje és módja szerint el is fogták, majd a gyanús gép fél órán belül Köln-Bonn repülőterén landolt. A két osztrák nemzetiségű pilótát a német rendőrség érdeklődése várta a kijelölt állóhelyen.

Igazoltatásra indulva <br>(fotó: htka.hu)

A gépet pilótáik Nigériából Algérián keresztül Kölnbe szándékozták repülni, ahol a repülőgépre karbantartás várt volna. A két pórul járt pilóta semmilyen információval nem rendelkezett a tulajdonosok és/vagy karbantartók közötti vitáról – ők csak repülték a gépet a kijelölt célrepülőtér felé. A Hangar 8 nem szándékozta kommentálni az értesüléseket. A gép viszont addig Bonnban marad, amíg nem sikerült megállapítani a pontos tulajdonjogi helyzetet.

Kapcsolódó hírek