A magas benzinár miatt kelendőbb az autógáz

iho/közút   ·   2012.03.09. 09:57

Miközben a teljes PB-ágazat kilenc százalékot csökkent, az autógáz-eladások nyolc százalékkal nőttek 2011-ben 2010-hez képest − ismertette a szegmens fő trendjeit Szirmai Zoltán, az ágazatban piacvezető Prímagáz Zrt. vezérigazgatója. Bár a PB, mint energiahordozó Európában visszaszorulóban van, a tavalyi csökkenés felét a terményszárítók igényének a száraz időjárás miatti nagymértékű visszaesése okozta, írja a Heol.hu.

Az autógáz-eladások hasonló mértékben (évi 4-4,5 százalékkal) csökkentek egészen 2010-ig. Abban az évben viszont hat százalékkal nőtt az értékesítés 2009-hez képest, tavaly pedig további nyolc százalékkal emelkedett a forgalom − mondta el az igazgató.

A növekmény elsősorban a benzin rohamos drágulásának következménye. Bár az autógáz ára hasonló irányban mozog, mint a benziné, a két üzemanyag eltérő árstruktúrája miatt autógázzal közlekedni mégis hozzávetőlegesen 40 százalékos megtakarítást jelent. Ennek a megtakarításnak kell kitermelnie a jármű 200-250 ezres átalakítási költségét. Ez egy évi 15 ezer kilométert futó, nyolc litert fogyasztó családi autónál már 400 forintos benzinár mellett évi 192 ezer forintos költségmegtakarítást eredményez, tehát a megtérülés ideje nagyjából 16 hónap.

Kapcsolódó hírek