„A Malév igenis életképes vállalat!”

iho/repülés   ·   2011.12.13. 09:39

Bármi lesz is a kormány végső döntése, az utasokat és a cég beszállítóit nem érheti kár. A Malév az utóbbi hónapokban ugyanakkor bebizonyította, hogy képes a rentábilis működésre, s az egyetlen út a növekedés – mondja Limburger Lóránt vezérigazgató a Népszabadságnak adott interjúban.

Hosszabb folyamat eredménye az, hogy az utolsó negyedévben javuló eredményeket mutat fel a Malév. Sikerült egy hosszabb távon működőképes struktúrát kidolgozni. Nagyobb odafigyeléssel és aprólékos, okos munkával a meglévő hálózatot nyereségesen lehet működtetni, még úgy is, hogy a kerozinár egy éven belül 32 százalékkal emelkedett. Hétmilliárddal növeltük a bevételt az utolsó három hónapban tavalyhoz képest, ami átlagosan harmincszázalékos javulás. Az utasszám tizenhat százalékkal emelkedett, és sikerült a drágább jegyek arányát növelni az eladásokban – számolt be a vezérigazgató az elmúlt hónapok eredményeiről.

Amikor még voltak hosszú távú járatai a Malévnak, mint a 767-eseink, akkor például 2008-ban 124 milliárd bevételt realizált a vállalat. A mélypont 90 milliárd volt, 2010-ben. Idén a várakozások szerint ennél közel tíz százalékkal több lesz a bevétel – tette hozzá.

Az online értékesítés hangsúlyát firtató kérdésre Limburger Lóránt beszámolt róla, hogy a 2011-es tervekben tizenötmilliárd forint az online terv, ami húszszázalékos növekedésnek felel meg. Ezt biztosan el is érik, innen kell továbbfejlődni – mondja.

A vezérigazgató elképzelhetőnek tartja, hogy a Malév, vagy egy új nemzeti légitársaság nyereséget termeljen ekkora méretben. Mint mondta, amit elértek, az nem véletlen, hanem kemény és tudatos munka eredménye. Hosszú távon az elmaradt beruházások és pénz nélkül nem lehet helytállni a kiélezett versenyben, tehát az egyetlen lehetséges út a növekedés – szögezte le.

Limburger Lóránt szerint a Malévra szüksége van Magyarországnak. Ezt a területért felelős miniszter is kijelentette a napokban – emlékeztetett. A feladat most az, hogy bebizonyítsák, a Malév tud nyereséget termelni, csak megfelelő módon kell működtetni.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Kapcsolódó hírek