A MÁV megeteti a bringásokat

iho   ·   2018.05.08. 06:20
bringaszallito

A Magyar Kerékpárosklub idén májusban is megszervezi a Bringás reggeli országos rendezvénysorozatot. A közismert kezdeményezéshez a MÁV-csoport ismét csatlakozik: kedden, reggel 7 és 9 óra között finomságokkal és frissítővel várják a kerékpárosokat a budapesti MÁV-székházzal szemben, a Könyves Kálmán körúti kerékpárúton. A szerepvállalással a MÁV-csoport a vasúti és a kerékpáros közlekedés összekapcsolására kívánja felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy a vasúttársaság egyik kiemelt feladatának tekinti a kerékpárszállítási szolgáltatás folyamatos javítását – írja a MÁV közleményében.

A cég szerint az elmúlt néhány év pálya- és járműfejlesztéseinek, motorvonat-beszerzéseinek köszönhetően a kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 7,3 százalékkal, több mint 480 ezerre nőtt 2016-ról 2017-re. A személyszállító vasútvállalat a kerékpáros jegyekkel, bérletekkel kapcsolatban számos újítást vezetett be. 2016-tól már a kerékpárjegy és a kerékpáros túrajegy is megvásárolható e-vonatjegyként, és akár okostelefonon vagy tableten is be lehet mutatni a jegyvizsgálóknak. Tavaly decembertől az e-vonatjegyeket 10 százalékkal olcsóbban lehet megváltani, és ez vonatkozik a kerékpárokra online váltott jegyekre is.

A MÁV-Start további kedvező árú jegyeket is kínál a bringásoknak: kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható bicikli a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem az azok körül található állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A vasúti vagy Budapest-bérletes ingázóknak érdemes kerékpár-havibérletet váltani, ez néhány menettérti utazás után behozza az árát.

A havi, félhavi vagy 30 napos vasúti bérlettel közlekedők a hétvégén díjmentes kerékpárjegy megváltásával utazhatnak biciklivel együtt a bérleten feltüntetett viszonylaton.

A közlemény néhány adatot is elővezet a bringaszálításról: a legtöbb biciklis Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik, de a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. Ezeken kívül gyakran váltanak kerékpárjegyet a Budapest–Szeged, valamint az Alföldön a Kecskemét–Kiskunfélegyháza és a Szeged–Kiskunfélegyháza szakaszokra is. A főváros és a csongrádi megyeszékhely közötti vonalon már forgalomba állt 28 felújított kocsi, amelyek előterében három-három kerékpárszállító kampót alakítottak ki. Ezen a vonalon összesen 50 ilyen modernizált kocsi fog közlekedni hamarosan.

A vasúttársaság a bicikliszállítást minden budapesti elővárosi vasútvonalán biztosítja, ezek mindegyikén közlekednek már korszerű, alacsonypadlós Flirt vagy Desiro motorvonatok is.

Azt ígérik, 2019-től a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon forgalomba állnak az emeletes motorvonatok, amelyeken még több kerékpár fér majd el. Ezek a járművek hétvégenként megjelennek a Velencei-tó mentén is, illetve nyaranta a Balaton déli partján.

Számos európai országba szállítható kerékpár kedvező áron: Szlovákiába, Romániába és Szlovéniába 5 euróért, Csehországba, Ausztriába, Németországba és Svájcba pedig 10 euróért.

A külföldi célállomások közül Bécs, Prága, München, Pozsony és Ljubljana áll az élen. A bicikliszállítás évről-évre egyre népszerűbb a MÁV-Start nemzetközi járatain is: 2017-ben 8000 fölé nőtt a kerékpárjegy-értékesítés, ami így 40 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat. Ennek oka, hogy jelentősen bővült Ausztria, Szlovákia és Csehország irányába a bicikliszállításra igénybe vehető vonatok száma. Ezeken kívül népszerű Németország, de az utasok gyakran viszik magukkal a bringáikat Szlovéniába és Romániába is.

A MÁV-Start honlapján részletes, fejezetekre bontott információk találhatóak a kerékpárszállításról. A cikk illusztrációi, a budapesti elővárosi vonalak biciklis viszonyairól innen származnak. A vonattípusok magyarázata alább:

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek